Deel dit artikel
-

Aandelenkoersen zijn te voorspellen met big data-analyse van tweets

Er zijn interessante verbanden tussen tweets en aandelenkoersen. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Zo zijn met aandelen waarover getwitterd wordt met een meer ‘bullish’ sentiment gemiddeld meer afwijkende rendementen te boeken.

Dit verband bleek zelfs sterker te zijn wanneer alleen gekeken werd naar invloedrijke twitteraars die vaak geretweet en genoemd worden. Gemiddeld leidden de voorspellingen van deze twitteraars tot hogere afwijkende rendementen.

Daarnaast bleek dat het aantal tweets over een specifiek aandeel het handelsvolume, de volatiliteit en het follow-uprendement voor na een kwartier tot voor de volgende dag kan voorspellen. En ook dit is weer nuttige informatie voor beleggers, stellen de onderzoekers.

Tot slot lieten de resultaten zien dat meningsverschillen tussen twitteraars over het sentiment met betrekking tot een bepaald aandeel vaak leiden tot een hoger handelsvolume.

Om te testen of deze bevindingen tot een winstgevende handelsstrategie zouden kunnen leiden, voerde het onderzoeksteam een simulatie uit. Toen zij de extra informatie uit hun model toepasten, merkten zij dat ze hiermee op een rendabele manier in konden spelen op marktinefficiënties, zelfs wanneer er gecorrigeerd werd voor transactiekosten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond