Deel dit artikel
-

ACM: Vrije val aantal sms’jes lijkt gestopt

Het aantal sms’jes blijft afnemen, van 2,1 miljard in het tweede kwartaal van 2012 naar minder dan 1,4 miljard in het tweede kwartaal van 2013. De daling is wel afgevlakt, van bijna 14 procent in het vierde kwartaal in 2012 naar minder dan 4 procent in het tweede kwartaal in 2013. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder ACM.

Kennelijk is het gebruik van SMS vervangende apps als WhatsApp gestabiliseerd. De hoeveelheid data blijft overigens wel sterk groeien. In het tweede kwartaal 2013 werd 7,8 petabyte data verbruikt. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012 is dat een groei van 46 procent.

Het aantal smartphones en tablets met toegang tot internet is in het tweede kwartaal gegroeid met 580 duizend aansluitingen naar meer dan elf miljoen. Het overgrote deel hiervan (10,2 miljoen) betreft smartphone-abonnementen.

Het totaal aantal mobiele aansluitingen is echter met bijna vierhonderdduizend gedaald naar 21,3 miljoen. Met name de aanbieders met een eigen netwerk verliezen aansluitingen. Aanbieders zonder eigen netwerk hebben het aantal klanten daarentegen zien groeien. De totale omzet in de markt voor mobiele diensten is in het afgelopen half jaar gegroeid ten opzichte van het tweede half jaar in 2012. Weliswaar daalt de omzet uit spraakdiensten, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de groeiende omzet uit data.

Het totaal aantal breedbandabonnementen via een vaste lijn ligt eind juni 2013 net boven 6,7 miljoen. Na een beperkte groei in het eerste kwartaal is het aantal aansluitingen in het tweede kwartaal met 37 duizend gegroeid. Het aantal DSL-aansluitingen blijft dalen, terwijl het aantal kabelaansluitingen voorzichtig is gestegen.

Inmiddels hebben 457 duizend huishoudens en bedrijven breedbandtoegang via glasvezel; dat is 23 duizend meer dan een kwartaal eerder. Het aantal huishoudens dat zou kunnen kiezen voor internet via glasvezel is in het tweede kwartaal gegroeid met 275 duizend aansluitingen. De gemiddelde snelheid is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond