Deel dit artikel
-

ACM waarschuwt voor misbruik van marktmacht bij grote internetplatforms

Bedrijven in de digitale economie kunnen heel snel heel groot worden. Die snelle groei veroorzaakt vaak ingrijpende veranderingen in bestaande markten. Dat roept vragen op, bijvoorbeeld omdat er druk komt op publieke belangen of omdat bestaande ondernemingen met gevestigde belangen hun markten snel en ingrijpend zien veranderen. Daarvoor waarschuwt toezichthouder ACM in zijn jaarlijkse publicatie Het Signaal.

De ACM stelt voor om de balans te evalueren tussen regulering vooraf en toezicht achteraf. Er zijn risico’s omdat de gehanteerde software die wordt gebruikt in websites (het algoritme) veelal ‘ondoorzichtig’ is. Zo zouden zelflerende algoritmes kunnen gaan samenspannen en kartels vormen.

Ook ziet de ACM risico’s wanneer consumenten op basis van de over hen vergaarde gegevens individueel een selectief aanbod of andere prijs te zien krijgen dan anderen. De wenselijkheid hiervan is een politieke afweging.

De ACM ziet echter ook kansen in het benutten van waardevolle gegevens van bedrijven. Daarmee zouden innovatieve diensten kunnen worden ontwikkeld door partijen die nu nog buitenspel staan. De toezichthouder adviseert breed te inventariseren of die waardevolle gegevens bestaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond