Deel dit artikel
-

Advocaten krijgen toegang tot digitale strafdossiers

Na het OM en de Rechtspraak krijgt nu ook de advocatuur toegang tot digitale strafdossiers. Op 8 september geeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het startsein voor de landelijke introductie van het advocatenportaal.

Advocaten kunnen toegang krijgen tot het portaal via de site van de Rechtspraak. Met hun advocatenpas loggen strafpleiters in in de beveiligde omgeving. Daarna kunnen ze het door hen aangevraagde dossier downloaden. Het portaal is zo gebouwd dat rechters en advocaten over een identiek dossier beschikken. Via de eigen computer krijgt de beroepsgroep toegang tot de stukken die zittingsvoorbereiders en medewerkers van de griffie digitaal hebben klaargezet. Strafpleiters kunnen die dan downloaden en uitprinten, maar ook bijvoorbeeld een tablet in plaats van een stapel papier meenemen naar de zittingzaal.

Het advocatenportaal is een gezamenlijk project van OM, Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Tijdens de bijeenkomst gaan minister Opstelten, Bart van Tongeren (waarnemend deken NOvA), Herman Bolhaar (voorzitter College van procureurs-generaal) en Frits Bakker (voorzitter van de Raad voor de rechtspraak) met elkaar in gesprek over digitale informatie-uitwisseling in de strafrechtketen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond