Deel dit artikel
-

‘AI vermorzelt tarieven grafische creatie’

Binnenkort kan iedereen die maar wil unieke, haarscherpe foto’s, muziek en video’s genereren met kunstmatige intelligente voor een paar cent per productie. Dat stellen kenners van fondsbeheerder ARK Invest na grondige technische analyses.

De opkomst van kunstmatige intelligentie zal ook de creatieve sector op zijn kop zetten. Machines hebben leren begrijpen wat mensen zeggen en schrijven en snappen het als ze een ‘bouwopdracht’ krijgen. Door miljoenen muziekwerken of beelden te analyseren, kan de computer een fractie van een seconde een nieuw werk construeren. Ook van beelden die in de echte wereld nooit bestonden.

In een recente nieuwsbrief schrijven de AI-kenners van ARK Invest: “Een menselijk grafisch designer doet er ruim vijf uur over om een bepaalde afbeelding te maken” (die luidde: “Albert Einstein wearing VR goggles in a galaxy in the style of an oil painting by Vincent van Gogh”). Tegen een uurtarief van 29 dollar kost dat dus 150 dollar. DALL-E2 doet er 22 seconden over op een A100. Dat levert een kostprijs op van 0,01 cent.

De kosten om computermodellen op AI-chips te laten werken, zullen met de jaren alleen maar hard dalen. Brett Winton van ARK schetst:

De AI waarmee werd gewerkt is DALL-E2 van OpenAI. Dat is de visuele variant van GTP-3, dat goed is met louter geschreven en gesproken tekst.

Een demonstratie van DALLE-2:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Ik vraag me af hoe netjes die AI is met zijn bronnen. Worden de makers van de verwerkte inputbeelden netjes betaald?

Erwin Boogert - EMERCE

Dát is een héle goede vraag.

Lezen er experts mee die hier hun licht over kunnen laten schijnen?

Martine

@Bert miljoenen beelden worden geanalyseerd, niet gekopieerd. Op basis van die ‘kennis’ ontstaat er een nieuw werk. En anders is er nog zoiets als incidentele verwerking.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond