Deel dit artikel
-

Alibaba-topman Jack Ma met pensioen

Topman Jack Ma (bijna 54) maakt maandag bekend dat hij zijn bedrijf Alibaba verlaat om zich te richten op onderwijs, waarmee hij ooit als leraar Engels is begonnen.

Ma spreekt van een ‘begin van een nieuw tijdperk’. De ondernemer laat Alibaba niet helemaal los, hij blijft voorlopig in het bestuur zitten en adviseert het management. De formele overdracht vindt volgend jaar om deze tijd plaats.

Overigens deed Ma al in 2013 een stap terug als CEO. Hij werd toen vervangen door Daniel Zhang. Die wordt volgend jaar de nieuwe bestuursvoorzitter.

Ma is met een vermogen van 40 miljard dollar veruit de rijkste man van China. Hij bezit een belang van 6,4 procent in Alibaba.

Ma begon Alibaba met enkele van zijn studenten in 1999, toen nog als een B2B marktplaats. Met de lancering van het op consumenten gerichte Taobao in 2003 kwam de doorbraak. Later lanceerde Alibaba ook betaaldienst Alipay en een groot aantal andere diensten. Ook heeft het bedrijf een belang in de Engelstalige South China Morning Post. De totale jaaromzet bedraagt zo’n 40 miljard dollar.

Ma gaf al eerder aan dat hij niet zijn hele leven verbonden wil blijven aan Alibaba. In 2014 richtte hij de Jack Ma Foundation op met als doel om onderwijs in afgelegen gebieden te verbeteren. Binnen Alibaba noemen ze Ma nog altijd Leraar Ma.

Het moment van de aankondiging is interessant. De New York Times suggereert een mogelijk verband met de steeds strengere regulering voor internetbedrijven onder president Xi Jinping.

Het zijn onrustige tijden voor de Chinese internetindustrie. Topman Liu Qiangdong van JD.com, de grootste rivaal van Alibaba, werd een dezer dagen gearresteerd na beschuldiging van aanranding. Dat zou gebeurd zijn tijdens een bezoek aan de VS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond