Deel dit artikel
-

‘Alle Nederlandse contentaanbieders dienen samen te werken als antwoord op het verschuivende mediagebruik’

De Raad voor Cultuur wil dat Nederlandse contentaanbieders op één VOD-platform gaan samenwerken om te kunnen concurreren tegen grote internationale spelers als YouTube en Netflix. Momenteel zitten NPO, RTL en Talpa in NLZIET. De raad vindt het verstandig als ook andere Nederlandse contentaanbieders zich aansluiten.

De technologische ontwikkelingen, de komst van superplatforms en streaming en video-aanbieders maken het een geweldige tijd voor de mediaconsument. Die kan volgens de raad een schier oneindige hoeveelheid (internationale) content in topkwaliteit zien. Waar, wanneer en hoe hij maar wil, rechtstreeks vanaf het platform.

Maar bedrijven als Netflix of Amazon zijn commercieel ingesteld; je kunt niet van ze verwachten dat zij uit commerciële overwegingen cultureel waardevolle maar weinig bekeken Nederlandstalige AV-content in de catalogus opnemen.

De publieke omroep zou publiek gefinancierde content volgens de raad via relevante distributiekanalen, lineair en online, moeten verspreiden, een platformonafhankelijk beleid te ontwikkelen en samenwerking met alle relevante (internationale) online distributieplatformen te omarmen. Wees daar waar het publiek is.

‘Alle Nederlandse contentaanbieders dienen samen te werken als antwoord op het verschuivende mediagebruik, stelt de raad. ‘Nu ontwikkelen publieke en commerciële omroepen, bioscopen en filmtheaters, distributiepartijen zoals KPN en VodafoneZiggo, hun eigen platforms met content. Het aanbod raakt daardoor steeds meer versplinterd. Werk daarom samen in één Nederlands vod­-platform.’

Deel dit bericht

2 Reacties

John S.

Gaat straks alles achter een betaalmuur?
Er moet toch ook een gratis variant blijven om Nederlandse tv programma’s te kunnen blijven bekijken.
Indien niet anders met reclames in de programma’s zoals nu ook op tv het geval is.

bert

EU zal hier toch echt aan de bak moeten. Met voorstellen uploadfilter zorgen ze enerzijds dat enkel allergrootste nog juridische mankracht kunnen organiseren om deze regels hoofd te bieden, anderzijds moeten ze macht superplatformen breken. Sowieso zijn mensen enorme platformjunks aan het worden. Ik zou het niet erg vinden als bigtech gewoon keihard wordt aangepakt, en het fijn vinden als kleinschalige organisaties meer ruimte voor fair use krijgen dan de grote jongens.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond