Deel dit artikel
-

Alliander: digitalisering zorgt voor schaarste op het elektriciteitsnet

Door de digitalisering van de samenleving neemt het stroomverbruik snel toe. Bijvoorbeeld door de komst van datacenters. In het eerste half jaar lag het elektriciteitsverbruik door deze centra al op 1.725 GWh. Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer 630.000 huishoudens. Netbeheerder Alliander voorziet problemen.

De komende tien jaar wordt meer dan een vervijfvoudiging verwacht van de elektriciteitsvraag door deze centra, zo meldt de organisatie in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Tegelijk groeit ook de hoeveelheid duurzame energie die wordt opgewekt met zon- en windparken. Nu al nemen zonneparken de ruimte in van ongeveer 7.700 voetbalvelden. In de periode tot 2030 zal dit aantal met nog eens 17.000 voetbalvelden toenemen.

De energietransitie wordt daarmee steeds meer merkbaar in de samenleving en brengt vaker ongemakken met zich mee. Nu al zit het elektriciteitsnet op verschillende plekken vol, zoals in twee gebieden in Amsterdam waar onlangs de maximale capaciteit werd bereikt. En dit geldt voor steeds meer plaatsen. Bijvoorbeeld in een deel van Leeuwarden waar door de komst van enkele grote bedrijven en een nieuwe woonwijk de vraag naar elektriciteit in een jaar tijd bijna is verdubbeld en daarmee de maximale capaciteit bereikt heeft.

Niet alleen bedrijven, ook consumenten zullen steeds meer ongemak ervaren. Bijvoorbeeld door langere wachttijden voor het verzwaren van een aansluiting voor bijvoorbeeld een warmtepomp of een laadpaal. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal aangesloten publieke laadpalen in het werkgebied van netbeheerder Liander met circa 1200 tot ruim 9600. Tot en met 2025 neemt de behoefte naar verwachting met 20.000 laadpalen toe. Om dat te kunnen realiseren moeten er de komende jaren per dag twee keer zoveel laadpalen worden aangesloten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Tom - Groene-energie.blog

Al deze ontwikkelingen zijn alleen maar goed. Nederland staat voor een mooie transitie, super gaaf toch?

De “ongemakken” die op de korte termijn ontstaan, zijn op de lange termijn alleen relatief en prima op te lossen. Maak plannen om de knelpunten die er nu al zijn op te lossen en blijf ondertussen ondersteuning bieden en doorgaan met het plaatsen van zonnepanelen, windturbines en andere duurzame oplossingen. Dan maar een zonnepark die iets later op het net wordt aangesloten.

Uitdagingen gaan er zeker ontstaan, maar allemaal oplosbaar, daarvoor zijn we in Nederland slim genoeg. En hoe groter de uitdaging, hoe mooier en knapper uiteindelijk het resultaat voor de mensen die het mogelijk hebben gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond