Deel dit artikel
-

Wordt Amazon de volgende streamingreus in Europa?

Online retailer Amazon lijkt zijn activiteiten op het gebied van streaming video in Europa uit te willen breiden. Amazon Europe Holding Technologies SCS uit Luxemburg heeft begin juli een Europees merk gedeponeerd dat duidt op het afspelen van streaming video.

Amazon opereert in Europa geen streamingdiensten onder zijn eigen naam, wel onder de noemer LOVEFiLM. In 2008 kocht dat toen nog zelfstandige Britse bedrijf de DVD verhuuractiviteiten van Amazon in Engeland en Duitsland op. Amazon werd zo de belangrijkste aandeelhouder. In 2011 werd Amazon volledig eigenaar voor een bedrag van tweehonderd miljoen pond. Toen in oktober 2012 Amazon zijn Kindle Fire HD-tablets lanceerde in Engeland en Duitsland, was LOVEFiLM onderdeel van de Amazon video-applicatie in die landen.

De internationale activiteiten van LOVEFiLM, buiten Duitsland en Engeland, zijn tot nu toe beperkt gebleven tot Denemarken, Zweden en Noorwegen. Maar het lijkt erop dat Amazon andere plannen heeft met zijn Britse videopoot. Vorige maand werd bekend dat LOVEFiLM zich per 11 augustus uit deze landen gaat terugtrekken. Een andere aanwijzing dat er veranderingen op til zijn is dat LOVEFiLM ook geen games meer via zijn platform gaat aanbieden.

Met de komst van Netflix en andere VOD-platforms in Europa komt de klassieke videoverkoop van Amazon steeds meer onder druk te staan. Het bedrijf heeft dat in eigen land opgevangen met de inmiddels zeer populaire dienst Amazon Prime Instant Video, een streamingplatform met duizenden films en tv programma’s dat gewoon via de Amazon site beschikbaar is. In Europa moeten bezoekers van de site dit soort mogelijkheden ontberen. Wellicht duidt de registratie van het Europese merk op eigen videoactiviteiten in Europa.

Het Europees merk werd gedeponeerd door advocatenkantoor Edwards Wildman Palmer op 2 juli en heeft als omschrijving: ‘Providing a web-based application featuring non-downloadable audio, video and audiovisual content in the nature of recordings featuring movies, TV shows and videos; providing a searchable database featuring audio, video and audiovisual content available through the Internet, telecommunications networks and wireless telecommunications networks in the field of entertainment; providing entertainment information regarding audio, video and audiovisual content via social networks.’

Het beeldmerk kan geen betrekking hebben op de Amazon Cloud Player, Amazons dienst voor het afspelen van content vanuit de cloud. Die heeft reeds een eigen beeldmerk.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond