Deel dit artikel
-

Amazon vraagt Duitse uitgevers om boeken naar Polen en Tsjechië te sturen

Amazon heeft Duitse uitgevers gevraagd om hun boeken op eigen kosten naar logistieke centra in Polen en Tsjechië te sturen. Op deze wijze wil de online retailer eventuele stakingen van Duitse vakbonden omzeilen.

De uitgevers moeten vanaf volgende maand ten minste veertig procent van hun boeken en aanverwante producten naar Oost Europa sturen. Dan ook worden twee nieuwe distributiecentra in Polen in gebruik genomen, zo meldt het bedrijf aan de uitgeverijen. Vanuit deze landen ligt ‘de wereld aan hun voeten’.

Amazon benadrukt ook dat er geen plannen zijn om zich terug te trekken uit Duitsland, maar de vele stakingen van de afgelopen maanden zullen zeker een rol hebben gespeeld bij het besluit om vanuit Oost-Europa te bezorgen. Zo legden veel Duitse werknemers het werk neer tijdens de feestdagen. Amazon heeft er om meerdere redenen baat bij, want in Polen betaalt het bedrijf minder dan de 8,50 euro per uur die werknemers in Duitsland krijgen.

In een door de krant Welt geciteerde brief verwijst Amazon naar de uitgevers op vervoerders DHL, Dachser en Schenker die zich richten op transport van en naar Oost Europa. Maar de uitgevers zijn niet blij nu er extra vervoerskosten bij komen. De Duitse Vereniging van Boekhandels accepteert geen prijsverhogingen. De maatregel wordt ook niet erg duurzaam gevonden. Vanuit het Poolse Wrovlawe moet al gauw twaalfhonderd kilometer gereden worden. In Duitsland gaat het om honderden kilometers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond