Deel dit artikel
-

Amsterdam en Booking.com gaan illegale vakantieverhuur tegen

De gemeente Amsterdam en Booking.com hebben afspraken gemaakt over vakantieverhuur van woningen. Deze gaan op 1 januari in en gelden voor een jaar. Op termijn zou er een registratiesysteem moeten komen voor vakantieverhuurders, vinden de twee partijen.

Om illegale vakantieverhuur tegen te gaan moeten bewoners of eigenaars de verhuur melden aan de gemeente. Ook mag er aan maximaal vier personen tegelijkertijd worden verhuurd, is de maximumtermijn zestig dagen en moet de eigenaar van het pand akkoord zijn.

Volgens de gemeente Amsterdam werkte Booking.com al mee aan het tegengaan van illegale verhuur door de adressen van het huuraanbod te vermelden en advertenties te verwijderen wanneer de gemeente aangeeft dat het illegale verhuur betreft. Ook informeert Booking.com over het beleid van Amsterdam.

Met ingang van 1 januari worden de volgende extra maatregelen van kracht:
– Na zestig verhuurde nachten maakt Booking.com de woning niet boekbaar, tenzij de eigenaar een vergunning heeft;
– Booking.com meldt zowel aan de verhuurder als gasten dat er een maximum van vier personen per appartement geldt;
– Booking.com werkt mee aan handhavingsverzoeken binnen de wettelijke grenzen.

In de toekomst zouden zowel de gemeente als Booking.com graag een registratiesysteem zien, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de uitgifte en verificatie van registratienummers. Alleen met zo’n nummer zou je dan je appartement te huur aan kunnen bieden op Booking.com.

In augustus was er nog ophef in de Amsterdamse gemeenteraad vanwege een actie van Booking.com waarbij Amsterdammers via fietszadelhoesjes werden opgeroepen hun woning aan toeristen te verhuren.

De gemeente Amsterdam sloot eerder een vergelijkbare overeenkomst met Airbnb, dat een veel grotere speler dan Booking.com is in de hoofdstad.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond