Deel dit artikel
-

‘Amsterdam is duurste Airbnb-stad’

Vier op de tien Nederlanders die hun woning verhuren via Airbnb doen dat meer dan 60 dagen per jaar, terwijl dat vaak niet is toegestaan. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van De Tijd, de Süddeutsche Zeitung, Le Monde en Trouw.

Nederlanders zijn fanatieke Airbnb-hosts. Vier op de tien verhuurt meer dan zestig dagen per jaar zijn woning aan reizigers, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde. Dit is opvallend, omdat Airbnb recent meldde dat het aantal langverhuurders is teruggelopen tot 5 procent.

De vier kranten onderzochten de stand van zaken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitersland met gebruik van gegevens van Airbnb en AirDNA, een data-analist.

Nederland is koploper op de lijst met langverhuurders met 42 procent, gevolgd door België (40,1 procent), Duitsland (35,2 procent), Frankrijk (33,2 procent) en Zwitserland (32,8 procent). Overigens is het zo dat in ons land alleen de gemeente Amsterdam een limiet heeft ingesteld. Steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht kennen die beperking niet. Daar staat tegenover dat het gros van de boekingen een verblijf in Amsterdam betreft: in mei 2017 ging het om 134.000 nachten, vergeleken met bijvoorbeeld 8900 in Rotterdam.

Qua prijsstelling prijkt Amsterdam ook bovenaan de lijst. Gemiddeld kost een Airbnb-overnachting 171 euro. In Parijs is dat 106 euro, Berlijn en Brussel doen 80 euro.

Ook interessant is dat 20 procent van de verhuurde woningen niet van een particulier is. En een kwart van de boekingen wordt in Amsterdam afgehandeld door een sleutelbedrijf waarmee er weinig over lijkt te zijn van het oorspronkelijke idee dat vakantiegangers via Airbnb in contact komen met locals die hun huis verhuren.

Airbnb laat desgevraagd weten dat het onderzoek niet klopt. “De data zijn verkeerd en er de onderzoeksmethodologie klopt niet en leidt tot valse conclusies,” aldus een woordvoerder.

Volgens Airbnb haalt AirDNA data van het platform zonder dat die in de context worden geplaatst. Een host kan bijvoorbeeld een beschikbaarheid van 365 dagen hebben maar dat betekent niet dat hij ook al die dagen zijn huis verhuurt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond