Deel dit artikel
-

Android-fragmentatie neemt toe

Android is veruit het populairste OS in de wereld, maar lijdt onder fragmentatie: er circuleren veel te veel versies van.

Alleen al dit jaar zijn 11.868 nieuwe Android-apparaten verschenen, vorig jaar ging het om bijna vierduizend. Daarop draaien inmiddels niet minder dan acht verschillende versies van Android. Volgens marktonderzoeker OpenSignal is fragmentatie alleen maar erger geworden.

Jelly Bean is de naam van de drie nieuwste versies van Android, 4.1, 4.2 en 4.3. Versie 4.3 is net uitgerold. Versie 4.2 is op 6,5 procent van de Android-toestellen geïnstalleerd, maar versie 4.1 is toch wel het populairst met 34 procent, zo blijkt uit cijfers van Google zelf.

Erg populair is nog steeds Android 2.3.3, dat op 33 procent van de apparaten staat. Veel van deze toestellen kunnen echter niet opgewaardeerd worden naar versie 4 of hoger.

Toch zijn er ook voordelen, meent OpenSignal: de wat oudere versies zijn vooral geschikt voor goedkopere toestellen, waardoor ontwikkelaars in potentie een groter publiek kunnen bereiken. Nadeel is dat niet elke versie dezelfde mogelijkheden biedt en ontwikkelaars dus ook weer meerdere versies van toepassingen moeten ontwikkelen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bas van der Veeken

Je kunt je ook afvragen of het wel een probleem is. Sinds kort trekken ze alles van het OS los zodat alles ook nog eens los geupdate kan worden en nieuwe features naar ‘Android’ komen zonder nieuwe versie van Android.

En met de nieuwe Android Studio zie je ook in 1 oogopslag hoe het op andere resoluties uitziet. Hetzelfde met vertalingen, deze kun je ook in 1 oogopslag vergelijken of de tekst nog wel op de knop past e.d.

Het gaat de goede kant op. Al betwijfel ik of het ooit een echt probleem is geweest. Maar het kan zijn dat sommige functies alleen voor een nieuwe versie zijn.

johnnyK

Ik zie het probleem niet. Nergens staat geschreven dat alle slimfoons en tabletten altijd hetzelfde moeten kunnen. Volgens de grafiek zijn er nu drie versies actief eigenlijk. 2.3, 3.x en 4.x. Goed voor 99% van de Android markt. Oudere versies draaien nog prima met oudere versies van de apps. Bij vervanging krijgen de gebruikers vanzelf een nieuwere versie va Android.

Jeroen Bos

Klopt beide! Daarnaast is het introduceren van een nieuw OS, waardoor bepaalde functies van apps niet meer werken of waardoor bepaalde functies in het geheel niet beschikbaar zijn, juist een zegen voor de hardware industrie. Doordat apparaten ( zogenaamd ) niet meer upgradable zijn, worden consumenten gepusht om een nieuw toestel te kopen. Versie 5.0 ( Key Lime Pie ) gaat juist hét systeem worden waardoor Android zowel op high-end als low-end toestellen soepel draait (is wat men heeft laten doorschemeren ) En als je door je hardware leverancier niet geupgrade wordt, root je gewoon het toestel en flasht een mooie nieuwe ROM ( OS ) erin met de laatste versie van Android zodat het wel werkt. Android 4.2.2 draait ook op een low end apparaat met 512MB ram, dus mijnsinziens geen enkel probleem. Raadpleeg docter Google en je vind honderden Youtube filmpjes hoe je dat moet doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond