Deel dit artikel
-

App geeft patiënt regie over eigen medische beelddata

Radioloog en software-ontwikkelaar Wouter Veldhuis van het UMC Utrecht heeft een app myBody myData ontwikkeld waarmee patiënten toegang krijgen tot hun eigen medische beelddata. Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis dat deze mogelijkheid biedt.

De vraag van patiënten om toegang te krijgen tot hun eigen beelden was de belangrijkste motivatie voor Veldhuis om de app te ontwikkelen. Met een uitgebreid onderzoek zijn de specifieke wensen van patiënten in kaart gebracht. Vervolgens hebben meer dan 1000 patiënten met een iPhone of iPad de app gebruikt en bijgedragen aan de ontwikkeling van de app.

Patiënten kunnen de beelddata met één druk op de knop delen met een andere arts van hun keuze, direct vanuit de app. Bijvoorbeeld voor een second opinion of aanvullende behandeling; dat gebeurt ruim 10.000 keer per jaar.

Ook biedt de app opties om het gesprek tussen de patiënt en arts te faciliteren. Patiënten kunnen in de app aantekeningen maken in notitie-vorm of rechtstreeks op de beelden tekenen, bijvoorbeeld om delen aan te geven waar ze vragen over hebben. Andersom kan ook de arts tijdens een consult vrij op de beelden tekenen om het gesprek te verduidelijken.

Ook geeft de app suggesties en tips voor het zoeken op internet. Veel patiënten ‘googelen’ hun klachten of aandoening. Góéd zoeken is echter niet eenvoudig, zegt Veldhuis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond