Deel dit artikel
-

Apple geeft winstwaarschuwing na tegenvallende iPhone verkopen

Apple heeft, zeer ongebruikelijk, woensdagavond een winstwaarschuwing afgegeven na tegenvallende verkopen van zijn nieuwste iPhones. Geruchten daarover deden al enige tijd de ronde. De handel in Apple-aandelen werd zelfs stilgelegd voordat de beurs sloot.

Apple houdt nu rekening met een omzet van 84 miljard dollar, van voorheen 89 tot 93 miljard.

Al geruime tijd gaan er geruchten dat Apple de productie van zijn iPhones aan het terugschalen is. Een dezer dagen heeft opnieuw een analist Citi Research zijn verwachtingen naar beneden moeten bijstellen. Citi verwacht op basis van meldingen van toeleveranciers dat Apple in het vierde kwartaal 45 miljoen iPhones heeft verkocht. Eerder ging Citi uit van 50 miljoen.

Volgens CEO Tim Cook zijn er diverse redenen voor de tegenvallende resultaten, onder meer de ongelukkige timing van de iPhone productie. De Chinese markt zag verder een scherpe daling als gevolg van de handelsoorlog met de VS. Apple heeft al eerder aangegeven dat het handelsconflict zeer nadelige gevolgen heeft voor het bedrijf.

Ook verlaagde Apple de kosten van de vervanging van de batterij, waardoor minder consumenten een nieuw model wilden. Het batterijprogramma liep tot 31 december en zou voor 2019 geen gevolgen meer moeten hebben.

De sterke koers van de dollar speelt ook een rol. Andere producten kampten met leveringsproblemen. Cook benadrukte woensdag in een toelichting aan beleggers dat andere divisies van Apple een omzetgroei van 19 procent hadden.

De koers van het aandeel noteerde nabeurs 8 procent lager.

De definitieve cijfers worden 29 januari bekend gemaakt. Zoals eerder aangekondigd rapporteert Apple dan geen aantallen verkochte iPhones meer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond