Deel dit artikel
-

‘Apple negeert cookiewet met gratis U2 album’

Niet alleen kondigde Apple deze week aan dat het nieuwe U2 album gratis kon worden gedownload via iTunes, het bedrijf heeft inmiddels ongevraagd het complete album op iPhones en iPads geplaatst. Volgens pivacy experts is dat in het kader van de Europese wetgeving simpelweg niet toegestaan.

Privacy-expert Simon Hania en internetjurist bevestigen de inbreuk tegenover tijdschrift PCM. Apple had voor die actie toestemming moeten vragen. Alleen gegevens die nodig zijn voor het functioneren van een apparaat of dienst, zoals plaatjes voor een website, mogen zonder toestemming worden verstuurd. Zelfs een update voor software, zoals een besturingssysteem, valt niet onder de uitzonderingen.

Apple kan in dit geval ook niet verwijzen naar zijn gebruikersvoorwaarden (end-user license agreement, EULA). Die staan niet boven te wet.

Niet alle gebruikers zijn verguld met het cadeau van Apple. Zo blijkt het album niet (makkelijk) te kunnen worden verwijderd uit de muziekcollectie.

Apple heeft overigens een onbekend bedrag betaald voor het album en ook beloofd dat het voor honderd miljoen dollar aan marketing zal gaan verzorgen, inclusief tv-reclames.

Deel dit bericht

1 Reacties

Eimert

Volgens mij verschijnt in je player alleen een link naar de U2 nummers; je moet ze eerst nog uit icloud downloaden. Toch?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond