Deel dit artikel
-

‘Apple werkt aan App Store voor kranten’

Na muziekwinkel iTunes, boekwinkel iBooks Store en de App Store voor mobiele applicaties, richt Apple nu de pijlen op krantenuitgevers. Het bedrijf zou werken aan een iBook-achtige app voor kranten en tijdschriften.

Dat meldt Bloomberg.

Commentaar is er ook. Verschillende uitgeverijen zijn bang dat Apple de gebruikersdata niet wil delen. In de nieuwe winkel, waar abonnementen en losse nummers verkocht gaan worden, zou Apple als eerste de gebruikersgegevens in handen hebben. Voor uitgevers en adverteerders waardevolle gegevens.

De winkel moet meer uitgevers naar de iPad ‘brengen’ en dit proces vergemakkelijken.

Apple zou overigens ook helpen bij de advertentieverkoop in de digitale uitgaven. Het bedrijf werkt hier zeer waarschijnlijk met een verdeelsleutel zoals ook bekend van de App Store.

Ook zou Apple werken aan software waarmee het makkelijker is om uitgaven om te zetten naar een digitale versie en deze toegankelijk te maken voor de iPad.

Onder meer Time Warner en News Corp zijn in gesprek met Apple.

Vanuit de boekenwinkel iBooks Store kan de gebruiker met een simpele druk op de knop boeken aanschaffen, op dezelfde manier als muziek wordt gekocht in muziekwinkel iTunes. De krantenwinkel zou hetzelfde kunnen doen voor andere digitale uitgaven.

Deel dit bericht

6 Reacties

Eric Bremer

Onmiskenbaar kan Apple ook hierin scoren, zoals het ook doet met iBooks, al heeft dat nog bijlange na niet het aantal titels dat bijv. Amazon aanbiedt voor de Kindle. Naar het schijnt zijn Amerikaanse uitgevers absoluut niet happig om nu met Apple mee te gaan, dus zal het nog wel even duren; zeker ook voordat dit naar Europa komt. De kracht van het alternatief is natuurlijk de platform-onafhankelijkheid en -voor de uitgever- de besparing van afdracht van 30% aan Apple bij aankoop binnen Apple's App Store.Push2Tablet ( http:///www.push2tablet.com ) is zo'n platform-onafhankelijk initiatief, waarbij contentverrijking mogelijk is, geen afdracht aan Apple plaats vindt, en de gebruikersdata volledig van de uitgever blijven. Bovendien van eigen bodem;-).

JW

Bovenstaande reactie van @Eric Bremer is een advertorial / spam bericht van Yellowmind. (zucht)

Eric Bremer

@JW: zo bezien is wel erg veel berichtgeving spam/reclame, enkel omdat het niet negatief is. Mijn aanvulling hier is echter wel degelijk inhoudelijk ter zake, en dus relevant.

10com

Als onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek wil overleven, zal ze weer moeten leren zelf geld te verdienen met "content". Kranten en tijdschriften zouden cooperaties moeten vormen en in eigen beheer mooie en robuuste electronische apparaten laten bouwen en verkopen waarmee de in eigen beheer vervaardigde inhoud gelezen kan worden. Zelf het geld innen wat met abonnementen-verkoop, page-views en advertenties wordt verdiend. Zelf beslissen hoe dit op een van adverteerders en marktleiders onafhankelijk verdiende geld geinvesteerd wordt. Abonnementen verkopen via Apple is in dat kader niet de goede weg, integendeel, daarbij zal nog meer kracht en macht uit handen worden gegeven. Apple heeft met iTunes vanuit marketing-standpunt een onverslaanbare stunt geleverd – binnen zo'n twee jaar uit het niets naar absolute marktleider. De download-muziekmarkt is voor het grootste deel in handen van deze nieuwe monopolist. Met krant en tijdschrift -abbonnementen zal het precies hetzelfde gaan.  Als er in Nederland, Europa niet snel nieuw gedacht en gedaan wordt, integraal, onorthodox, met samenwerking en uitwisseling tussen verschillende vakgebieden en departementen, zal de digitale markt binnen twee jaar "plotseling" onherroeplijk veranderd zijn ten voordele van een paar monopolistische marktleiders, allen met zetel buiten de EU. Het is aan marketeers, ondernemers, techneuten, politici en burgers nu te beginnen met het terugveroveren van de markt. 10com is een nieuw Europees initiatief dat streeft naar een set regels en maatregelen op het gebied van digitale datahandel en de monopolisering van digitale data-eigendom.

10com

@JW – het plaatsen van spam/advertorials onder het mom van content is in de online markt nu de overheersende manier van publiceren geworden. Zuchten helpt daar niet, maar intelligent en efficient handelen.

Tjerk Lerou

Naast Time W en News Corp zijn ook de andere grote tijdschriften uitgevers in gesprek met Apple. Abonnementsvormen en kopers data zijn inderdaad de grootste issues, vertelde mij gisteren een contactpersoon bij 1 van deze uitgevers. Naast eerder genoemde uitgevers zijn Hearst, Cond? Nast en Meredith ook een eigen platform gestart, genaamde Next Issue Media – http://www.nextissuemedia.com/. Zeg maar een soort Hulu voor publieksuitgevers, dat ook open is voor andere uitgevers. Een van hun Board members zal 7 oktober tijdens een besloten workshop van het NUV ( http://tinyurl.com/383ug7r ) spreken voor een select gezelschap van de bij het NUV aangesloten leden publieksuitgevers. Ik ben erg nieuwsgierig wat daar uit gaat komen. Het is in ieder geval hard in beweging en de situatie in US lijkt van week tot week te veranderen. "everybody in the industry seems to be moving", was een quote van mijn contact in US. Wordt dus vervolgd….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond