Battle: Touchscreens
Monitoren voor de zakelijke markt met een touchscreen worden niet alleen meer gebruikt voor kassasystemen en point-of-sale, maar zijn steeds vaker op kantoor of thuiswerkplek terug te vinden. Het gebruik van tablets en laptops met touchscreen hebben de behoefte van een zelfde werkwijze bij desktop-pc’s gecreëerd. Een monitor met een display van 24-inch diagonaal is hier tegenwoordig de standaard, vandaar dat we er twee tegenover elkaar hebben gezet.
Bouwkwaliteit
De iiyama prolite lijkt aan de buitenkant hetzelfde als een standaard zakelijke monitor van het merk, een strakke bezel, zwarte kast, mat scherm, alleen de voet geeft weg dat het scherm in wat andere posities is te plaatsen. Zodra je het scherm beetpakt, voelt het allemaal wat gammel aan en til je het scherm met voet omhoog als je hem iets te enthousiast optilt. Bij Philips blijft het de standaard stevig op de tafel staan en voelt het scherm stevig aan.
Winnaar: Philips
Beeldkwaliteit
Van Philips hadden we ook al de 22-inch versie geprobeerd, maar deze heeft een TN-panel met een beperkte kijkhoek, niet handig voor touchscreen, waarbij je vaak schuin te werk gaat. Helaas is het bij de 24 inch niet heel veel beter. De glazen plaat met licht zichtbare bedrading maken het scherm wat onscherper. De iiyame heeft hier met zijn matte scherm geen last van. Het oogt hierdoor een stuk scherper en de kijkhoek is prima.
Winnaar: iiyama
Touchscreen
Beide schermen hebben een capacitive multitouch scherm, waar je met tien vingers tegelijkertijd op kan typen. Het glazenscherm bij Philips is makkelijker schoon te maken en voelt wat meer als een grote tablet, de ruimte tussen scherm en display zijn helaas wel wat te groot. De directheid op het scherm van iiyama is een plus en de respons is erg prettig. Met Windows 10 in tabletmodus snap je meteen waarom dit scherm zo handig is en dat je zelfs zonder toetsenbord en muis kan werken.
Winnaar: iiyama
Software en gebruik
Bij beide handleidingen wordt haast met geen woord gerept over software of drivers. Op de website van Philips kwamen we de smartcontrol software tegen, maar de drivers bleken niet nodig bij Windows 10. Met wat externe software kregen we hem ook werkend op een Mac. iiyama en Windows 10 is een supercombi, zonder blikken of blozen werd op elk gebaar gereageerd. Konden we diezelfde ervaring ook maar op een Mac hebben, dat is echt een gemis.
Winnaar: iiyama
Conclusie
Dat iiyama geen Mac OS ondersteunt is een keuze die we echt betreuren, want wat een feest zou dat zijn geweest bij creatieve apps. Dat Philips wel reageerde op een mac was meer toeval. Ondanks zijn robuuste uiterlijk en fijne statief, vonden we de glazen plaat onder de kantoorlampen een stuk minder praktisch. Hierdoor wint de iiyama het met een hele kleine voorsprong. Ondersteuning van Mac OS, betere beeldkwaliteit en hogere resolutie zijn wel zaken waar het in deze categorie nog aan schort.
Specificaties
iiyama ProLite T2454MSC-B1AG
Panel: IPS
Resolutie: 1920×1080
Responstijd: 4 ms
Touchtechnologie: projective capacitive
Besturingssysteem: Windows, Linux
Aansluitingen: VGA, HDMI, 2xUSB
Water en stof: IPX1
Gewicht:5,5 kg
Afmetingen: 54 x 39 x 1,3 cm
Gemiddelde prijs: 325 euro
Site: iiyama.com
Philips B-Line 242B9T
Panel: IPS
Resolutie: 1920×1080
Responstijd: 5 ms
Touchtechnologie: projective capacitive
Besturingssysteem: Windows, Mac
Aansluitingen: VGA, DVI-D, HDMI, Displayport, 2xUSB
Water en stof: IP54
Gewicht: 8,15kg
Afmetingen: 55 x 41 x 2,2 cm
Gemiddelde prijs: 299 euro
Site: philips.nl
Dit artikel verscheen eerder in de maarteditie van Emerce Magazine #176.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond