Deel dit artikel
-

Bedrijven profiteren van Google Maps Street View

Funda, Iens en het VVV zijn in Nederland de eerste zakelijke gebruikers van de nieuwe Google-landkaartdienst Street View. Softwareschrijvers krijgen op hun beurt nieuw perspectief op de wereld.

Sinds vanochtend kunnen inwoners van 16 Nederlandse steden via Google Maps virtueel door hun eigen straat lopen. Googles Kenzo Fong Hing: “We leven niet in een platte wereld, maar in een driedimensionale. Die geven we nu weer in Google Maps. Daarvoor maakten we met specialistische foto-auto’s tientallen miljoenen fotos”.

Joep Ketelaar, directeur Funda: “We zijn al een van de grootste gebruikers van de Maps API. Nu kunnen ook laten zien in welke omgeving en buurt je een huis zoekt. Street View gaat tót de voordeur. Via onze site kunnen huizenzoekers ook binnen kijken”.

Een aantal lokale VVV’s heeft de foto-landkaart reeds in zijn sites verwerkt. Toeristen moeten daarmee routes kunnen plannen en visueel bepalen welk gebouw ze zoeken. Iens gebruikt Street View om restaurants makkelijk te laten vinden. De bedrijven ontwikkelden zogeheten mapplets om hun databases op Google Maps te plotten.

Street View is behalve in Amsterdam, Rotterdam en Groningen ook beschikbaar in onder meer Volendam, Edam, Barendrecht, Spijkenisse en Hoogvliet.

Grotere kaart weergeven
De geavanceerde toevoeging aan Maps ging vandaag ook in Engeland live. De dienst was reeds beschikbaar in Australië, Frankrijk, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland en Spanje. Volgende week is België aan de beurt.

Street View is al langer beschikbaar in Amerika. Street View is behalve in Maps ook beschikbaar via Google Earth en mobiele telefoons.

In 12 maanden tijd ging Google Street View in Amerika van amper dekking tot nagenoeg volledige landelijke dekking. Volgens Fong Hing werkt zijn team hard aan het verwerken van de foto’s, maar er is geen tijdsplanning te verbinden aan de landelijke uitrol.

Anders dan op de reguliere Google Maps verschijnen er vooralsnog geen advertenties op Street View. Fong Hing: “Ons eerste doel is de dienst op te zetten en feedback van gebruikers te verwerken”.

Softwareschrijvers en andere techneuten krijgen met Street View een nieuw perspectief om mee te werken. Via Maps API kunnen ze bijvoorbeeld foto’s uit fotodienst Panoramio en video’s uit Youtube importeren op de digitale landkaarten. Technisch gezien is dat mogelijk, maar Fong Hing is niet bekend met dergelijke toepassingen.

Zie ook:

Deel dit bericht

1 Reactie

Joost

Funda werkt toch al heel lang met cyclomedia? Hun foto's staan nu nog gebroederlijk naast Google Maps. Straks Cyclomedia Exit?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond