Deel dit artikel
-

‘Begin volgend jaar online Google-harde schijf’

Google zou over een paar maanden een online opslagdienst lanceren. Gebruikers kunnen daar tekst-, foto-, film- en muziekbestanden opslaan, als ware de dienst een verlengstuk van lokale harde schijven.

Dat meldt de doorgaas goed geïnformeerde Amerikaanse krant Wall Street Journal op gezag van een anonieme bron. Al in maart 2006 liet Google vallen dat het een dergelijke dienst wilde introduceren. De werknaam was toen Gdrive, hoewel de projectnaam ‘My Stuff’ intern bij Google ook is gebruikt.

Via een plug-in op de computer zouden internetters hun lokale bestanden kunnen kopiëren naar een privé-account op Googles servers. Deze plug-in, aangeduid met projectnaam Platypus, was volgens een melding op Wakoopa in juni 2007 nog in ontwikkeling.

Honderden gigabytes

Volgens de van de Amerikaanse zakenkrant zou de dienst enkele maanden verwijderd zijn van lancering. Een exacte datum is niet bekend, noch het feit of gebruikers in de webomgeving van hun ‘externe internetschijf’ reclame krijgen te zien. De Google Drive zou zich onderscheiden van andere, vergelijkbare diensten in het gebruiksgemak.

Gmail-gebruikers zagen de omvang van hun e-mailschijf afgelopen weken groeien van een kleine 3 gigabyte tot ruim 5 gigabyte. Tegen betaling kunnen ze die schijf laten groeien tot maximaal 400 gigabyte, wat 500 dollar per jaar kost.

Google heeft reeds een soort online opslagdienst in gebruik in de vorm van Google Base. Dat is een immense database waar webwinkeliers hun assortiment naartoe kunnen uploaden. Deze database bevat ook persoonsprofielen, recepten, onroerend goed-aanbod en contactadvertenties. Google Base is nog sterk in ontwikkeling en enkel te gebruiken in Amerika en Duitsland.

Concurreren met externe harde schijven

Amazon.com heeft al langer een online opslagdienst in exploitatie, in de vorm van Amazon S3 . Eén gigabyte opslag kost 15 dollarcent per maand, één gigabyte dataverkeer kost 10 dollarcent. Sinds kort heeft Amazon ook een Europese variant hierop in bedrijf. Het Nederlandse Albumprinter is een van de eerste gebruikers van de Europese S3.

Concurrenten voor Googles opslagdienst en die van Amazon zijn bedrijven als Omnidrive, Box.net, Xdrive en Jungle Disk.

Miljardeninvesteringen

Google investeert ieder kwartaal tussen de 350 en 550 miljoen dollar in de opbouw van een eigen technische infrastructuur. Grote delen van die som gaan naar de bouw van datacentra. Deze gebouwen huisvesten de servers waarop Google-gebruikers hun e-mail, documenten en foto’s opslaan. Google zelf gebruikt deze servers om zijn zoekindex en -technologie op te huisvesten.

Het zoekbedrijf bouwt momenteel een datacentrum in het Groningse Eemshaven (foto’s). In 2004 nam Google reeds zijn eerste Nederlandse datacentrum in gebruik, in de stad Groningen (foto’s). Voorts wordt in België gebouwd aan een datacentrum, in St. Ghislain (kaart).

Datacentra, zoals die van Google, zijn in Amerika verantwoordelijk voor 1,5 procent van de consumptie van de totale energiebehoefte. Google maakte gisteren bekend honderden miljoenen dollars te zullen investeren in duurzame energie.  

Bron foto: Erwin Boogert (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

bart

Jungledisk is gemaakt op Amazon S3 en is geen concurrent.. 😉

Tmi Bijlsma

Tja, Gmail werkt ook als een tierelier….google docs ook, waarom zou ik de rest van m'n meuk niet neer kunnen zetten. Mits ik niet constant op hoef te passen op Brein of RIAA als ik toevallig een mp3 of een divxje ergens heb staan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond