Deel dit artikel
-

Bekendheid en gebruik van spraakassistenten in Nederland vallen nog tegen

De bekendheid en gebruik van spraakassistenten in Nederland loopt achter op andere landen. Die conclusie trekt Ipsos op basis van een peiling onder ruim duizend Nederlanders.

Weinig Nederlanders zijn nog bekend met spraakassistenten die op smartphones en slimme luidsprekers aanwezig zijn. Slechts een op de drie heeft er weleens over gehoord of gelezen. Ook het gebruik ligt nog laag.

In de VS zijn slimme luidspreker al sinds 2014 op de markt en is de penetratie snel gestegen tot boven 20 procent van alle huishoudens. Het voordeel dat vaak wordt genoemd is de ervaring dat er altijd iemand voor je klaarstaat, een nieuw soort virtuele vriend(in) in huis die doet wat je zegt.

Onder Nederlandse gebruikers is spraakassistent Siri van Apple het meest populair (12 procent), gevolgd door de Google Assistant (8 procent) en Amazon Alexa (1 procent). Onder niet-gebruikers is er meer interesse voor Google Assistant dan voor Siri.

Siri trekt meer jongvolwassenen onder de 35 jaar aan, terwijl rivaal Google Assistant het meest gebruikt wordt door de leeftijdsgroep 35-55 jaar.

Gebruikers van spraakassistenten zijn wel overwegend positief over hun ervaring, maar er is nog voldoende ruimte voor verbetering. Echt negatief zijn maar weinigen.

Spraakassistenten worden het meest gebruikt voor zoekopdrachten en het stellen van vragen. Andere toepassingen die regelmatig gebruikt worden zijn muziek afspelen, timer of alarm instellen en gesproken updates van het nieuws, file- en weersberichten. Stemtoepassingen voor smart home (apparaten in huis bedienen) en e-commerce (online bestellen) worden nog weinig gebruikt, maar gebruikers staan hier wel positief tegenover.

Deel dit bericht

3 Reacties

Tim

Ik: ‘Hey Google, zet de tafellampen aan.’
Google: ‘Ok, ik zet 2 lampen aan.’
Ik: ‘Hey Google, zet de tafellampen uit.’
Google: ‘Ik begrijp het niet, ik ben nog aan het leren.’

Hele basic dingen gaan nog verkeerd met Google Assistant. Daarnaast vind ik het vervelend dat Google Assistant niet met spraak uitlegt hoe bepaalde functies werken.

Stel je maakt een afspraak aan, dan begeleid Google Assistant je met het maken van de afspraak, dat werkt top. Maar Google vertelt je dan niet verder hoe je de afspraak kunt oproepen, of wanneer je er aan herinnerd wordt.

Ik mis dus meer de ‘tutorial’ modus van de Google Assistant. Je moet nu steeds maar raden wat en hoe je iets moet zeggen.

Vind ik een gemiste kans.

Kees

Een knopje is toch veel sneller ingedrukt dan tegen zo’n ding ouwehoeren? Maar als je dat niet doet, dan loop je achter?

Irma

Ik ben wel benieuwd naar wanneer dit is getoetst? Kan het gedeeld worden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond