Deel dit artikel
-

Belegger: geen toekomstvisie bouw distributiecentra

’s Werelds grootste vastgoedinvesteerder CBRE is er bezorgd over dat er in Nederland in het wildeweg distributiecentra worden gebouwd. “Toekomstvisie en regie ontbreekt”, aldus senior associate Michael Hesp.

Hesp sprak zijn zorgen vanochtend uit op BNR. Uit onderzoek van CBRE blijkt dat er in Nederland 28 miljoen vierkante meter aan distributiecentra aanwezig is. Dat is twintig procent meer dan vijf jaar geleden en er wordt verspreid over heel Nederland veel bijgebouwd.

Dit soort grote hallen is nodig voor webwinkels om hun voorraden in aan te houden. Hoe meer internethandel, hoe meer opslagruimte nodig is. Hesp maakt zich echter zorgen over de toekomstbestendigheid van de huidige bouwpraktijken. Niet vreemd uit zijn mond, want investeerders willen zo min mogelijk risico’s.

“Er wordt nu bijgebouwd op plekken waarvan je niet weet of de vraag toekomstbestendig is. Mogelijk zijn reeds bestaande locaties bijvoorbeeld nog te hergebruiken.” Een andere zorg die hij laat horen, is die van omwonenden. Zij hekelen van de ‘verdozing’ van het landschap.

Meer regie op hoger niveau is nodig om te bepalen waar in Nederland wel en niet toekomstigbestendig kan worden gebouwd. Hesp: “Het is bijvoorbeeld de vraag wat er in de toekomst met vervoer gebeurt. Denk aan autonoom vervoer. Is daar bij de uitgifte van gronden rekening mee gehouden?”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond