Deel dit artikel
-

België verzamelt ook passagiersgegevens bij trein- en busreizen

België gaat bij wijze van proef de passagiersgegevens verzamelen bij trein- en busreizen. Het betreft reizigers die gebruikmaken van Eurostar en Flixbus. 

Het is al gebruikelijk (en verplicht) om de gegevens van vliegtuigpassagiers te verzamelen en te delen met veiligheidsdiensten. Dit is vastgelegd in de PNR-richtlijn van de EU. Daarin wordt het aan de lidstaten overgelaten of ze dit ook voor internationaal trein- en busvervoer doen. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan Knack weten dat België het eerste land is dat hiermee een proef doet.

Op deze manier wil de overheid samen met de vervoerders bepalen wat de beste manier is om de gegevens te verzamelen, zodat het vervolgens algemeen kan worden ingevoerd.

“Zo kunnen de veiligheidsdiensten op voorhand de namen van passagiers screenen. In de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit is het belangrijk om te weten wie aan boord gaat. We willen vermijden dat criminelen en terroristen vrij Europa kunnen doorkruisen zonder dat de veiligheidsdiensten daarvan op de hoogte zijn,” aldus de woordvoerder tegen Knack.

In Nederland moet het wetsvoorstel over de omzetting van de PNR-richtlijn nog worden aangenomen. Dit betekent dat er nog geen passagiersinformatie-eenheid is opgericht die de gegevens verzamelt en distribueert aan bevoegde instanties en derde landen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond