Bestelknop Bol.com aangepast na vonnis kantonrechter

Een consument die nog een rekening had openstaan bij webwinkel bol.com hoeft die van de rechter niet te betalen. De klant zegt dat de bestellingen nooit zijn geleverd.
Bol.com zou niet voldoende duidelijk hebben gemaakt dat met het klikken op de bestelknop een betalingsverplichting werd aangegaan.
De webwinkel heeft de bestelknop inmiddels aangepast naar ‘bestellen en betalen’ in plaats van ‘bestelling afronden’, zodat het voor consumenten duidelijker is dat zij een betalingsverplichting aangaan.
De rechter baseert zich op antwoorden die het Europees Hof van Justitie in april gaf na vragen van een Duitse rechtbank. Die zaak ging over een man die zijn hotelboeking weigerde te betalen aan Booking.com.
Experts geraadpleegd door het AD denken dat de uitspraak in Amsterdam grote gevolgen kan hebben. Volgens hem voldoen meer webwinkels met hun bestelknop niet aan de wettelijke verplichtingen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Remko - IFM-Ecom
Het is toch van de zotte dat mensen hier mee weg komen! Je weet toch dat als op bestellen klikt en al je gegevens hebt ingevoerd dat er een actie uit voort gaat komen in vorm van een levering en dus een verplichting tot betalen!
Nog even en bedrijven moeten gratis leveren en als de klant het dan bevalt gaan ze afrekenen zeker….
Het Europa wat alles beter zou moeten maken slaat helemaal door in de bescherming van consumenten en heel veel andere zaken.
Als je de tank vol gooit met brandstof weet je toch ook dat je moet betalen of mag je wegrijden omdat er niet op de pomp staat betaalverplichting.
Het is echt helemaal uit de pas gaan lopen met alle onzin regels.
Marco - Plusgrowth
@Remko,
Bij elke pomp staat, dat men bij niet betalen, er aangifte wordt gedaan en de kosten middels een gerechtsdeurwaarder wordt geint.
Vooral ook omdat wegrijden zonder te betalen een misdrijf is.
Echter het OM gaat alleen bij herhaling erachter aan, De pomphouder heeft dubbele kosten, en verlies.
Iets bestellen, en dan niet betalen is diefstal ook een misdaad. Mits een product ook daadwerkelijk is geleverd, daarbij is het noodzaak dat de webwinkel duidelijk maakt, dat het gaat om een daadwerkelijke bestelling. Dat je als webwinkel dit duidelijk moet maken, bij de transactie is in deze uitspraak verduidelijkt.
Ik ben het met je eens, dat de noodzaak om dit te verduidelijken overdreven is. Echter is logica, niet altijd overeenkomstig met de wet. En is oplichting (bestellen en niet afrekenen) wordt gezien als flessentrekkerij, en geen diefstal.