Bijsluiters zonder poespas

De panelleden van het webwatchteam bekeken deze keer drie sites van medicijnenleveranciers. Apotheker Henk Wieringa van Digitale Apotheek Nederland is de ter zake kundige gastcommentator. Onder redactie van Peter Vlam
Mila Witjes De MSD website is gericht op zowel consumenten als professionals. Er is veel achtergrondinformatie te vinden over de medicijnen die MSD produceert. Omdat er voldoende wit wordt gebruikt is de vormgeving vrij rustig, hoewel diverse kleine animaties de leesbaarheid niet bevorderen. Het hoofdmenu heeft een relatief klein lettertype en het submenu eronder is niet goed leesbaar omdat het weinig contrast heeft met de achtergrondkleur.
Naast informatie over ziekten en producten is er ook een kopje ontspanning, waar je iemand die ziek is een bloeme- tje kan sturen. Iemand een kaartje sturen kan al vijf maanden niet meer, maar staat nog wel in het submenu vermeld, en het online spelletje is echt te flauw voor woorden.
Bijna elk deel van de website heeft wel een nieuws-pagina, maar deze pagina's beschrijven slechts de inhoud van het betreffende website-deel. Het is meestal duidelijk waar je op kan klikken in de site behalve bij enkele foto's. Er zijn veel hyperlinks in de tekst hetgeen het browsen door de site veraangenaamt. De submenu's geven niet aan waar je bent in de site, hoewel dit belangrijk is. Omdat een animatie wordt gebruikt om een submenu weer te geven duurt het soms even voordat de items verschijnen. Dit is niet handig en als je te snel doorklikt kan het gebeuren dat je het submenu helemaal niet ziet. Een deel van de tekst heeft slechts drie of vier woorden per regel hetgeen de leesbaarheid niet ten goede komt.
Peter Maronier De site van Merck Sharp & Dohme BV is vooral informatief. Veel informatie over het bedrijf, de producten etc. Erg handig naar mijn idee is de "online bijsluiter" informatie waarbij per medicijn de bijwerkingen doseringen etc kunnen worden bekeken. Verder kan men op de site meer informatie vinden over diverse ziektes en welke medicijnen Merck & co hiervoor in zijn leveringsprogramma heeft.
Wat mij opvalt is in hoeverre deze website eenrichtingsverkeer is. Er is geen of weinig interactie met de gebruiker. Er is bijvoorbeeld geen forum of chatfunctie aanwezig waar gebruikers / patiënten en artsen met elkaar van gedachten kunnen wisselen.
Henk Wieringa MSD heeft een nette Nederlandstalige site. De firma zou er echter goed aan doen de informatie voor consumenten en professionals beter te scheiden. Het vinden van productinformatie is makkelijk maar vergt enige precisie in de muisbesturing vanwege de minuscule knoppen. Zowel de bijsluiters als de registratieteksten zijn volledig beschikbaar.
MSD ontwikkelt geen medicijnen voor ieder ziektebeeld. Daarom mag je verwachten dat er wat meer diepgang is op het gebied van de eigen specialismen. Men volstaat echter met een te algemene ziekteomschrijving en een verzameling links naar hulpinstanties. Wil je meer informatie, dan kun je als consument rechtstreeks bij MSD een folder aanvragen. Deze methode verdient geen schoonheidsprijs, immers de fabrikant beschikt dan over de naw-gegevens van de patiënt.
Te veel blijkt dat men voor objectieve en volledige informatie beter niet op de site van een fabrikant kan kijken. Naast de twee miljard dollar die jaarlijks gespendeerd wordt aan de ontwikkeling van geneesmiddelen had men best iets kunnen reserveren voor een meer diepgaande site.
Mila Witjes De Organon website is bedoeld voor consumenten en professionals. Hier is echter gekozen voor een splitsing op de eerste pagina tussen deze twee doelgroepen. Toegang tot het gedeelte voor professionals is alleen mogelijk met een wachtwoord. Voordat medische beroepsbeoefenaars persoonlijke gegevens invullen om zich aan te melden willen ze vast weten wat de site voor hen te bieden heeft. Deze informatie ontbreekt echter.
Bij de indeling van informatie over de geproduceerde medicijnen is beter vanuit de consument gedacht dan bij de MSD website. Informatie is ingedeeld naar ziekte of aandoening zonder te hoeven kiezen uit een lange lijst namen van medicijnen. In het hoofdmenu klapt er aan de rechterkant een submenu uit. Het nadeel van deze aanpak is dat je nauwkeurig moet sturen (horizontaal en verticaal) om items te kiezen. Als je de kortste route kiest (diagonaal) kan er een ander menu openklappen.
Net als in de MSD website is niet goed aangegeven waar je je in de website bevindt. De website mist een duidelijke hyperlink naar een beginpunt (home), maar het is wel duidelijk aangegeven wat je kan aanklikken. De site is niet erg interactief, er zijn vooral veel teksten, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van hyperlinks in de tekst. Informatie over anticonceptie is opgenomen in een andere website en wordt weergegeven in een nieuw browser-venster. De reden hiervoor is niet duidelijk. Nieuwe vensters kunnen verwarrend werken voor onervaren gebruikers, de back-knop werkt bijvoorbeeld niet meer.
Peter Maronier Ook bij Organon weer een hoop informatie. De website bevat twee hoofdonderdelen, een voor consumenten en een voor "professionals". De laatste is voor ondergetekende niet toegankelijk en alleen bedoeld voor medische beroepsbeoefenaren. Wel een heel relatief "kale" site van Organon, weinig poespas en ook het design is straight forward.
Op www.anticonceptie.nl/consument/ heeft Organon nog een themasite ingericht rondom het onderwerk anticonceptie. Ook bij Organon de 'online' bijsluiter met de benodigde informatie over bepaalde medicijnen en bijwerkingen. Al met al ook bij Organon weinig interactie maar wel relevante informatie.
Henk Wieringa Organon weet een duidelijke scheiding aan te brengen in zijn doelgroepen: consument en professional. In het consumentendeel treffen we de informatie aan over de geneesmiddelen waar Organon actief in is: de hormonen. De presentatie van de teksten is kort, in hapklare brokken, zoals het hoort op internet. Wellicht ietwat veel klikacties, maar het overzicht raak je niet snel kwijt.
De informatie is duidelijk en helder gepresenteerd. Ook hier, net als bij MSD geen diepgaande informatie. Hier is het wel acceptabel, omdat het duidelijk is dat het om consumenteninformatie gaat. Wettelijk is het de farmaceutische firma's verboden om reclame richting consumenten te maken. Daarom wordt het sitegedeelte dat is bestemd voor professionals beschermd met een wachtwoord. Dezelfde informatie is echter vaak te vinden op andere sites, dus waarom geen link naar deze sites gelegd in het consumenten-gedeelte?
Mila Witjes De Nederlandse GlaxoSmithKline website is eigenlijk alleen een Introductiepagina. Er staat dat Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham gefuseerd zijn en nu GlaxoSmithKline heet en er wordt alleen een aantal links geboden naar de internationale site en een aantal Nederlandse sites. De eerste kan bezocht worden met een onopvallende 'go' knop links van de tekst.
De Nederlandse sites over geneesmiddelen, vaccins en consumentenproducten zijn bereikbaar met een pulldown-menu. De beschrijvingen geven niet allemaal even duidelijk weer waar de websites over gaan. Alle landensites van GlaxoSmithKline hebben overigens hetzelfde uiterlijk.
De internationale site is alleen beschikbaar in het Engels maar blijkt behoorlijk gebruikersvriendelijk en bevat een veelheid aan informatie over de geproduceerde producten, programma's voor de gemeenschap en informatie voor investeerders.
Peter Maronier De Nederlandse website van het grote Glaxo Smith Kline International is niet meer dan een kleine verzameling links. Het merendeel hiervan betreft links naar besloten websites die niet zonder registratie toegankelijk zijn. Wel toegankelijk en leuk is de website van Aquafresh. Verfrissend en leuk met onder andere een 'poll', downloadable goodies enzovoort.
De enige andere overgebleven Nederlandse site is die van www.gezondopreis.nl waarvan het mij in het geheel niet duidelijk is wat dit met de andere sites van GSK te maken heeft. Mijn beoordeling betreft dus alleen Aquafresh maar dat is dan ook gelijk een topper. Zouden we Aquafresh niet mee beoordelen dan vrees ik dat de firma GSK Nederland geen sterretjes krijgt of ziet in deze sitereview.
Henk Wieringa De fusie tussen SK en Glaxo-Wellcome heeft duidelijk zijn sporen getrokken op de site van het huidige GSK. De site www.glaxowellcome.nl is nu niet meer dan één pagina groot. Vóór de fusie bood de site veel bruikbare en uitgebreide informatie, maar nu verwijst het sober naar www.nl.glaxo.nl Verwachtingsvol open ik deze link, in de hoop een volledig vernieuwde site aan te treffen. Echter, alleen een aantal links naar dochterbedrijven doen vermoeden dat internet de laagst mogelijk prioriteit heeft gekregen. Wellicht dat de rechtszaak tegen Glaxo in 2000 over het middel Zyban (vrijspraak) de firma voorzichtig heeft gemaakt in zijn reclameuitingen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond