Deel dit artikel
-

Bitcoin opnieuw gehalveerd

De Bitcoin is vannacht voor de derde keer in zijn bestaan ‘gehalveerd’. De beloning voor zogenoemde delvers, die brute rekenkracht gebruiken om virtuele munten te genereren, is verlaagd.

Miners worden beloond in de vorm van bitcoins. Dagelijks werden er tot gisteren 1800 bitcoins verspreid onder miners, na de halvering van 12 mei zijn dat er nog maar 900 per dag. Deze halvering vindt eens in de vier jaar plaats. De Bitcoin is hierdoor fundamenteel deflatoir.

In totaal zijn er 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Die zijn vermoedelijk pas in 2140 vergeven na nog eens tientallen halveringen. Op dit moment zijn meer 18,3 miljoen bitcoins in omloop gebracht.

Na de vorige halvering steeg de koers van de Bitcoin binnen korte tijd van 600 naar bijna 16.700 euro. Of dat nu weer gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag. De Bitcoin is nooit meer hersteld van de klap van begin 2018, toen de waarde van de virtuele munt na een bubbel fors omlaag dook. Daarnaast zijn er nogal wat cryptomunten bijgekomen.

In de aanloop van de halvering steeg de prijs op Amerikaanse wisselmarkten naar 10.000 dollar om in het weekend onder de 8000 te zakken. Experts signaleren dat de coronapandemie ook de Bitcoin voorlopig nog in zijn greep houdt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond