Deel dit artikel
-

Bits of Freedom: Google heeft te veel macht in de publieke sector

Uit recent onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat Google op veel websites van de Nederlandse publieke sector persoonsgegevens in handen krijgt. In totaal zijn 32.843 websites van de overheid, de zorg en het onderwijs onder de loep genomen.

‘De diensten van Google – denk aan Google Maps, Google Forms en Google Analytics – zijn gratis en gemakkelijk in te zetten door de ontwikkelaars van websites,’ zegt Joran van Apeldoorn, onderzoeker bij Bits of Freedom. ‘Maar ze maken vervolgens wél een heftige inbreuk op jouw privacy door allerlei informatie naar Google door te sturen.’

De situatie is volgens de organisatie die opkomt voor burgerrechten nog verontrustender in de zorg en in het onderwijs: daar wordt Google op respectievelijk 83 en 90 procent van de onderzochte websites geïnformeerd over je bezoek.

Opvallend is dat hoe groter de speler in de zorg is, hoe groter de kans op Google-trackers, terwijl juist grote spelers beter zouden moeten weten, aldus Van Apeldoorn. ‘Als Bits of Freedom blijven we benadrukken dat privacy een van onze belangrijkste mensenrechten is en dus beschermd moet worden. Zeker als het gaat om gevoelige gegevens, zoals welke ziekte je opzocht op de website van je huisarts of apotheek. In een oogwenk ontvangt Google nu intieme gegevens die ze vervolgens gebruiken om je advertenties voor te schotelen. Dit kan je ontzettend kwetsbaar maken en verstrekkende gevolgen hebben.’

Als het aan de mensenrechtenorganisatie op het gebied van digitale rechten ligt, zou men juist in de publieke sector het goede voorbeeld moeten geven en privacyvriendelijke alternatieven moeten bieden. Het onderzoek roept dan ook op tot een herevaluatie van tools en diensten die worden ingezet door websites van de overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs. Daarbij moet worden gepleit voor oplossingen die privacy vooropstellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond