IFA: ‘Black Friday kan tegenvallen door corona’

Het koopjesfeest Black Friday eind november zou wel eens kunnen tegenvallen als gevolg van de uitgaven die consumenten tijdens de coronamaanden hebben gedaan. Dat vermoeden spraken GfK analisten uit tijdens retailsessies op IFA in Berlijn.
Uit een onderzoek onder 2000 Duitse consumenten van GFU Consumer & Home Electronics GmbH (de belangenorganisatie voor fabrikanten van consumentenelektronica) dat aan de vooravond van IFA werd gepresenteerd blijkt dat 55 procent van de consumenten eerder dan ze van plan waren nieuwe hardware hebben aangeschaft, vooral printers en hoofdtelefoons om zich thuis af te sluiten van de omgeving. Om eten langer te kunnen bewaren werden ook veel opvallend vrieskasten gekocht.
Dertig procent heeft de koop uitgesteld, maar gaat de komende maanden alsnog tot aanschaf over. 43 procent heeft de bestellingen online gedaan, ouderen kochten juist meer bij lokale retailers.
Het is een ontwikkeling die ook zonder corona al in gang was gezet, maar door de pandemie in een stroomversnelling is geraakt, stellen analisten.
De coronamaanden zijn uitzonderlijk goed verlopen voor online retailers en winkelketens met een omnichannelformule. Er werd massaal online gekocht en het effect daarvan zal volgens GfK blijvend zijn. Consumenten geven aan dat ze voorlopig niet willen terugkeren naar drukke winkelstraten. Zelfs mensen die fysiek winkelen prefereerden boven online zouden nu om zijn.
Wat we voorheen nog maar mondjesmaat deden, is nu het nieuwe normaal geworden. Een opvallend trend is dat steeds meer mensen aankopen (durven te) doen via sociale media en vaker op de koopknop drukken. Ook gebruiken consumenten steeds meer kluizen om bestellingen op te halen. 58 procent van ondervraagde consumenten doet dit al.
Online kan de ervaring van fysieke winkels (aanraken en uitproberen) uiteraard moeilijk geëvenaard worden, maar het helpt wel als winkels daar rekening mee houden.
Retailexpert Marc Schuhmacher van Liganova sprak vrijdag in dit verband over de ‘belevingseconomie’. Hij wees op China, waar steeds meer retailers internetuitzendingen verzorgen om producten toe te lichten. Winkelbedienden helpen klanten nu meer online via chat en beeldbellen.
GfK-analist Sean O’Neill vertelde op IFA dat in China het aloude shoppingkanaal weer in zwang is, zij het nu dan via internet. Deze sector kende dit jaar een groei van 167 procent. “Je kunt als webwinkel niet meer volstaan met een korte productomschrijving.”
Schuhmacher waarschuwde op IFA voor grote veranderingen als gevolg van corona die bestaande zekerheden op hun kop zullen zetten. Nike verkoopt al een derde van zijn sportschoenen direct aan de consument en heeft dus steeds minder verkooppartner nodig. ‘Denk eens aan de veranderingen die optreden als mensen structureel thuis gaan werken. Wat voor effect heeft dat op de economie van stad als Manhattan, waar dagelijks een miljoen kantoorwerkers bivakkeren? En waarom zou je nog heel veel geld uitgeven aan een MBA opleiding aan Harvard, al je de studie ook thuis achter de computer kunt volgen?”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond