Deel dit artikel
-

Blokker nu echt failliet, winkels blijven open

De bewindvoerders van Blokker hebben het faillissement van Blokker gevraagd. De eerder door de Rechtbank aangestelde bewindvoerders Jasper Berkenbosch van Jones Day en Robin de Wit van HVG Law zullen nu door de Rechtbank worden aangesteld als curatoren om voor de afwikkeling van het faillissement zorg te dragen.

Het faillissement geldt uitsluitend voor de activiteiten van Blokker B.V. Het inmiddels als MRG Logistics verzelfstandigde distributiecentrum en de franchisenemers van Blokker vallen nadrukkelijk buiten het faillissement.

Met het oog op een mogelijke verkoop (van een deel) van Blokker blijven, op verzoek van de curatoren, de winkels van Blokker voorlopig tot eind van het jaar open. Op de website blijft het Blokker assortiment zichtbaar. Bestellen via de webwinkel en retourneren is niet mogelijk.

De opdracht van de curatoren is gericht op de liquidatie van de onderneming om de hoogst mogelijke opbrengst voor de schuldeisers te verkrijgen en zoveel mogelijk schulden af te betalen. Eén van de opties om dit doel te bereiken is door (een deel van) de onderneming te verkopen. De curatoren zullen daarbij de belangen van de gezamenlijke schuldeisers, als ook andere betrokken partijen, zoals werknemers en leveranciers zo goed mogelijk behartigen.
Ook in faillissement geldt een afkoelingsperiode voor leveranciers van twee maanden. Leveranciers met een eigendomsvoorbehoud kunnen daardoor de door hen geleverde zaken niet ophalen.

De FNV wil dat het kabinet een nieuwe wetgeving opstelt die winkelmedewerkers beter beschermt bij faillissementen. De FNV vindt dat werkers ook bij faillissement een wettelijk recht moeten krijgen op een ontslagvergoeding.

Het concern waar Blokker onder valt, de Mirage Groep (vernoemd naar het jacht van eigenaar Michiel Witteveen), heeft de afgelopen jaren al veel kosten op medewerkers en de samenleving afgewenteld. Denk aan alle coronasteun en de loondoorbetalingen na de faillissementen van Mirage-merken BCC en Big Bazar.

Megalomane winkelconcerns die steeds ‘meer’ bieden voor bodemprijzen, eten andere merken op. FNV Winkelstraat ziet dat het hele winkelbeleid in Nederland is gericht op zoveel mogelijk consumeren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond