Deel dit artikel
-

Bodemprocedure Tom Kabinet naar Europees Hof

De rechtbank Den Haag wil een bodemzaak van de Nederlandse Uitgeversbond en een groep uitgevers tegen e-book verkoper Tom Kabinet doorverwijzen naar het Europees Hof. Dat blijkt uit een gepubliceerd tussenvonnis.

In juni 2014 is Tom Kabinet een virtuele marktplaats gestart waarbij gebruikers een tweedehands e-book van een ander konden aanschaffen tegen betaling. Tom Kabinet rekende daarvoor een vergoeding. Een via de website verhandeld e-book werd verder voorzien van een watermerk, waarmee kopers traceerbaar werden.

Uitgevers sleepten Tom Kabinet voor de rechter omdat zij niet wilden dat tweedehands e-books werden verhandeld. Het gerechtshof heeft Tom Kabinet uiteindelijk een verbod opgelegd, maar alleen waar het gaat om het verhandelen van illegale kopieën. Vanaf 21 januari 2015 werden dan ook alleen nog e-books aangeboden die door Tom Kabinet zelf nieuw waren aangeschaft bij het Centraal Boekhuis of derden zoals bol.com.

Vanaf juni 2015 heeft Tom Kabinet haar dienstverlening wederom gewijzigd en vervangen door Toms Leesclub, waarbij Tom Kabinet niet langer als tussenpersoon optreedt maar zelf e-book-handelaar wordt binnen een besloten kring van leden. Naast door Tom Kabinet aangeschafte e-books, gaat het om e-books die door leden zijn gedoneerd aan Tom Kabinet.

Ook dit model kon de goedkeuring van de uitgevers niet wegdragen. De uitgevers vinden dat Tom Kabinet het auteursrecht schendt.

De rechtbank Den Haag vindt het, ondanks verwijzingen naar allerlei eerdere arresten, in elk geval auteursrechtelijk een lastige kwestie. Vooral omdat de toegang per e-book uitsluitend aan het lid van Toms Leesclub wordt verschaft en niet aan een onbepaald – vrij groot – aantal ontvangers. Ook relevant is de vraag of het tegen betaling ter download aanbieden van e-books een distributiehandeling is.

De zaak wordt 30 augustus voortgezet voor een akte van de betrokken partijen waarbij zij zich kunnen uitlaten over de formulering van zogenoemde prejudiciële vragen aan het Europees Hof.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond