Deel dit artikel
-

Boetes voor Global Marketing Bridge en diens directeuren voor misleidende verkoop van energiecontracten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het bedrijf Global Marketing Bridge B.V. (GMB) een boete van 400.000 euro opgelegd voor het misleiden van consumenten bij de telefonische verkoop van energiecontracten. Omdat de twee directeuren van GMB hun medewerkers aanstuurden bij het plegen van de misleidende verkoopgesprekken legt de ACM hun boetes van respectievelijk 50.000 en 65.000 euro op.

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat consumenten door de telefonische verkopers van GMB werden misleid. Verkopers vertelden aan het begin van het verkoopgesprek niet duidelijk dat ze belden om een energiecontract te verkopen. In plaats daarvan werden andere – onjuiste – redenen gegeven. Ook vertelden zij niet wie zij waren en namens welk bedrijf zij belden. In plaats daarvan zeiden ze bijvoorbeeld dat ze werkten voor de netbeheerder of belden namens de huidige leverancier.

Dit soort misleidende handelspraktijken is verboden. Daarom treedt de ACM hier tegen op. Naast het optreden tegen deze intermediair heeft de ACM eerder ook al boetes opgelegd aan energieleveranciers die via tussenpersonen energiecontracten aanboden. Energieleveranciers zijn er ook verantwoordelijk voor dat verkopers van hun contracten zich aan de regels houden. Daarom moeten leveranciers goed opletten via welke intermediairs zij hun contracten aanbieden.

De ACM is een onderzoek naar telefonische werving via tussenpersonen gestart omdat daarover bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer veel klachten binnenkwamen. Er is nog bezwaar en beroep mogelijk tegen de boetes.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond