Deel dit artikel
-

Bol.com krijgt boete voor ontduiken boekenprijs

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft internetwinkel Bol.com een boete van 5000 euro opgelegd vanwege het verkopen van Het Groene Boekje onder de vaste boekenprijs.

Dit blijkt uit een besluit van het commissariaat dat vorige week is gepubliceerd. Bol.com verkocht van mei 2005 tot februari 2008 Het Groene Boekje – nummer 57 in de bestsellerslijst van 2007 – van de SDU voor 19,95 euro. Die prijs bleef ondanks prijsverhogingen van de uitgever gehandhaafd, terwijl vanaf 1 januari 2008 een prijs gold van 22,50 euro. Dat is overtreding van de Wet op de vaste boekenprijs.

Volgens Bol.com is de prijs handmatig ingevoerd en daarna nooit gewijzigd. De werkwijze ontslaat Bol.com niet van de verplichting de vaste boekenprijs toe te passen, vindt de toezichthouder. Consequenties van die werkwijze komen dan ook geheel voor rekening en risico van bol.com, stelt het commissariaat. Bol.com ziet af van verder verweer bij het Commissariaat.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Bol.com op de vingers wordt getikt door het commissariaat: eerder dit jaar kreeg Bol.com een boete van 20.000 euro voor de actie Geld terug van verzekeraar Loyalis. Verzekeringnemers die op 31 december 2006 bij Loyalis een lopende polis hadden die nog niet tot uitkering was gekomen, kregen van Loyalis 43,00 euro terug. Verzekeringnemers konden dit bedrag op hun rekening laten storten, maar ze konden ook kiezen voor een cadeaubon van Bol.com. Ook hier ging Bol.com in de fout omdat de verkoper altijd is gehouden aan de prijs die de uitgever heeft vastgesteld en dus geen kortingen mag geven. Bol.com gaf toe dat de overtreding deels te wijten was aan "gebrekkige kennis van medewerkers".

De Vaste boekenprijs staat overigens al geruime ter discussie door de sterk groeiende verkoop via internet. Met name Belgsiche aanbieders als Proxis hebben veel omzet naar zich toe kunnen halen door onder de vaste boekenprijs te leveren. De vaste boekenprijs voor buitenlandse boeken is al langer opgeheven. 

Het Commissariaat voor de Media gaat overigens samen met onderzoeksbureau Ecorys het toezicht op en de handhaving van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) van de afgelopen twee jaar evalueren.
 

Deel dit bericht

2 Reacties

Vic

Vaste prijs is toch al lang achterhaald. We leven in de 21ste eeuw! En kijk eens naar het prijsverschil met buitenlandse boeken, in de Nederlandse boekhandel en op http://www.amazon.com Scheelt vaak meer dan de helft!

Edwin

In elke andere branche is het *verboden* om prijsafspraken te maken. Dat heet dan kartelvorming, wat slecht is voor de consument. Het komt erg krom over dat er een branche is met verplichte prijsafspraken. Hier is de consument blijkbaar niet belangrijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond