Deel dit artikel
-

Bol.com bereidt voor op toename buitenlandse concurrentie

Bol.com lijkt zich voor te bereiden op de mogelijke lancering van Amazon.com en andere buitenlandse giganten in Nederland. Het houdt een marktonderzoek om zicht te krijgen op zijn concurrentiepositie ten opzichte van grote derden. Volgens geruchten kan Amazon rond de zomer van 2012 van start gaan.

De Engelse marktonderzoeker YouGov peilt voor bol.com de houding van Nederlandse consumenten ten opzichte van mogelijke buitenlandse, toekomstige concurrenten. In het onderzoek laat bol.com zich bij herhaling vergelijken met ‘Amazon.nl’, dat als metafoor wordt gebruikt.

Respondenten wordt gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat ze bij bol.com, Amazon of een andere bekende of onbekende winkel zullen kopen. De variabelen die daarbij worden gehanteerd zijn zaken als prijs, service en een andere voorwaarden rondom online handel.

Opvallend is dat bol.com ook onderzoekt of het een aantal diensten van Amazon kan overnemen in Nederland. Het Amerikaanse bedrijf heeft in Amerika en Duitsland bijvoorbeeld het product Prime. Dat is een jaarabonnement waarmee klanten de bezorgkosten voor de periode van een jaar kunnen afkopen. Bol.com overweegt een vergelijkbare dienst voor 10 euro per jaar aan te bieden:

Voor werkende mensen heeft Amazon.com sinds kort in het centrum van Londen eigen kluisjes in gebruik. Klanten van de webwinkel kunnen daar hun pakjes met bestelingen laten afleveren. Bol.com vraagt zijn klanten of ze dat een interessante dienst zouden vinden om producten af te leveren en retour te zenden.

Directeur Daniël Ropers van bol.com: “We hebben serieus de ambitie om de allerbeste winkel voor Nederlandstalige klanten te worden. Daarbij telt maar één ding: wat klanten belangrijk vinden. Daarom vragen we onze klanten regelmatig, zoals nu, hoe we de dienstverlening nog beter kunnen maken. Dat heeft iets te maken met onze overtuiging dat onze klanten het beste weten, wat er nog beter kan en moet om dit doel te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat het volle potentieel van online winkelen nog lang niet gerealiseerd is.”

“Dit klantonderzoek helpt ons om de juiste keuzes te maken, en als er belangrijke nieuwe inzichten ontstaan die de bol.com winkels beter maken dan zullen we er alles aan doen om deze zo snel mogelijk toe te passen. We zijn niet zozeer bezig met de concurrentie, maar wel met de vraag wat voor onze klanten het meest toevoegt.”

“In die zin is het ook onbelangrijk of en wanneer Amazon een Nederlands filiaal opent. Maar als, dan is dat zeker niet de laatste grote internationale of nieuwe partij die dat doet. Kijk hoe een nieuwkomer als Zalando optreedt, en met welke lange adem. Het enige dat telt in een wereld van toenemende transparantie, is dat je winkel voor de klant echt beter is dan de alternatieven, of deze nu offline of online zijn.”

Geraadpleegde observanten van de e-commercemarkt gaan ervan uit, dat Amazon.com in het tweede of derde kwartaal van 2012 van start kan gaan in Nederland. Het bedrijf zou een lokaal kantoor willen openen en is bezig zijn om Nederlands personeel te werven.

Een Nederlandse uitrol zou vanuit Luxemburg plaatsvinden. Daar heeft Amazon zijn Europese hoofdkwartier. Het kantoor in het kleinste land van de Benelux heeft 35 openstaande vacatures. Vier daarvan zijn voor producten en diensten rondom de Kindle, Amazons fysieke digitale pui voor salontafels en rugzakken van Europese huishoudens. Eén vacature vraagt om kennis van de Nederlandse taal. Deze persoon, of personen, wordt verantwoordelijk voor de contracten met de partijen die hun spullen via Amazons platform verkopen.

De naam van Amazon.com staat niet op de ledenlijst van brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

Amazon.com opende in het tweede kwartaal van 2011 een logistiek centrum in het Duitse Rheinberg. Dat ligt zeventig kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Arnhem. De internationale online retailgigant heeft circa twintig logistieke centra in Europa. De meeste liggen om Nederland heen. De niet-Amerikaanse omzet van Amazon steeg in het derde kwartaal met een kleine veertig procent. Vijfenveertig procent van de omzet van 11 miljard dollar in dat kwartaal kwam van buiten de Verenigde Staten.

Deel dit bericht

13 Reacties

G Peeters

Leuk artikel!

Martijn Dood

Amazon heeft ook in Nederland vacatures open staan, standplaats Utrecht (of omgeving): http://www.jobselectie.nl/vacature/97671-vacature-online-sales-cordinator-amazon—utrecht-in-utrecht.html

Erwin Boogert

Dank Martijn, alle indicaties en tips in die richting zijn welkom. Dat kan in het reactiepaneel of direct via erwin@emerce.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

Hank

Maar natuurlijk staat amazon niet op de lijst van “Thuiswinkel.org”. Thuiswinkel.org is een niets zeggende organisatie die voor sommige online klanten blijkbaar een vals gevoel van veiligheid toevoegd. Merken als bol.com en amazon geven al meer vertrouwen dan zo’n thuiswinkel logotje (en dan is dat thuiswinkel logo ook nog eens voor de winkelier in plaats van voor de klant)

Valentine v/d Lande

Wat een leuk, goed artikel. Onderzoeksjournalistiek in de nieuwe media, dat zie je niet vaak!

webwinkel lampen

Goed artikel. Meegaan met je tijd en focus is belangrijk.

TvdH

Die vacature in Utrecht is niet voor Amazon maar voor een bedrijf dat via Amazon verkoopt. Gewoon advertentie goed lezen.

Martijn Dood

Je hebt gelijk TvdH! Nu ik het nogmaals aandachtig lees, gaat het over een bedrijf die producten via Amazon aan de man brengt. De vacaturetitel doet anders vermoeden. Sowieso is die vacaturetekst te brak voor woorden. Dat geheel terzijde.

DenL

Goed geschreven! En daarmee dus leuk om te lezen.

webwinkel meubel

Goed geschreven artikel!

TvdH

50% comment spam!

TV Meubels

Webwinkels concurrentie groeien heel erg hard. Elke dag opent er steeds nieuwe webwinkels. Er zijn er al duizenden nu.

Marije

Interessant artikel en erg goed geschreven!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond