Deel dit artikel
-

BREIN ​schikt met Marktplaats​-aanbieders illegale mediaspelers

Stichting BREIN heeft het offensief tegen aanbieders van voorgeïnstalleerde mediaspelers die naar illegale content verwijzen verder uitgebreid. Een echtpaar dat bij Marktplaats adverteerde heeft een schikking van 10.000 euro getroffen.

BREIN stapte naar de rechter voor een verkoopverbod op straffe van een dwangsom van 2000 euro per speler met een maximum van 50.000 euro.

BREIN zegt dat circa 190 verkopers zijn gestopt na het zogenoemde Filmspeler arrest van het Europees Hof. Zij kunnen alsnog aansprakelijk worden gesteld voor schadevergoeding of winstafdracht. Met een aantal lopen schikkingsonderhandelingen.​

Tot voor kort was niet duidelijk of de mediaspelers inbreuk maakten op het auteursrecht. Strikt genomen bieden deze kastjes immers geen streams aan, de consument moet deze content zelf opzoeken. Maar omdat de add-ons vooraf zijn geïnstalleerd, is het volgens het Hof wel degelijk de bedoeling van de aanbieders om illegale content te bekijken.

‘Als je wacht tot BREIN contact met je opneemt, ben je te laat,’ waarschuwt BREIN directeur Tim Kuik de overgebleven aanbieders. Hij adviseert kopers van inbreukmakende spelers om hun geld terug te vragen.

BREIN heeft recentelijk belangrijke overwinningen behaald in zijn strijd tegen illegale content. Deze week heeft de hoogste Europese rechtbank vastgesteld dat The Pirate Bay en identieke torrentsites bewust inbreuk maken op auteursrechten. Daarmee kan BREIN de blokkade van The Pirate Bay eisen van internetaanbieders.

‘Illegale sites concurreren met legaal aanbod en steken alle verdiensten in eigen zak,’ zegt Kuik. ‘Makers, producenten en uitgevers zien er niets van terug. Er wordt niet mee geïnnoveerd en er wordt geen nieuwe content van gemaakt. Daar zijn ook consumenten en internet service providers uiteindelijk niet bij gebaat.’

Deel dit bericht

2 Reacties

G. Bulten

Piraterij stopt pas als er een redelijk business model is waarbij je als consument niet het gevoel hebt dat je opgelicht wordt. Voor de muziek industrie waren iTunes en Spotify (e.a.) de manier om Napster te stoppen. Wellicht dat Netflix dat voor de filmindustrie gaat doen. Iedereen begrijpt dat films maken geld kost, niemand begrijpt waarom de makers/distributeurs schofterig rijk moeten zijn.

John

Dus, als een (illegale) streaming of andere software op een computer voorgeinstallerd is, er moet het verkoop van alle computers verboden worden? Is de idiotisatie van de maatschappij zo ver gegaan? En wie kan iets tegendoen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond