-

Dit zijn de grote gevolgen van Brexit voor je onderneming

Voor Nederlandse bedrijven heeft Brexit grote gevolgen. De belangrijkste daarvan komen in dit artikel aan bod met daarbij welke sectoren het hardst worden getroffen. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen op de kredietwaardigheid van je bedrijf of bedrijven waarmee je zakendoet én worden actiepunten benoemd om je zo goed mogelijk voor te bereiden op Brexit.

Belangrijkste gevolgen

Een groot belangrijk punt dat zal veranderen wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten, is de handel die gevoerd wordt met dit land. Dit punt is zo belangrijk, omdat de vier fundamentele principes van vrij verkeer van personen, kapitaal, goederen en diensten binnen de EU niet langer meer van toepassing zijn. Binnen dit punt zijn er twee factoren te onderscheiden. Ten eerste over de afspraken over de toegang tot de markt. Die afspraken zullen het moeilijker maken om handel te drijven met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Ten tweede zijn er prijseffecten die kunnen voortkomen uit wisselkoersfluctuaties. Ook kunnen de prijseffecten voortkomen uit het opwerpen van tarifaire en niet-tarifaire belemmeringen. 

Nederland wordt daarbij hoogstwaarschijnlijk harder geraakt dan andere EU-landen bij de Brexit. Dit komt omdat Nederland veel handel drijft met het Verenigd Koninkrijk. Het feit dat handeldrijven bemoeilijkt wordt heeft tot gevolg dat er een economisch verlies geleden wordt. Voor Nederland kan dit verlies oplopen tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product in 2030. Dit staat gelijk aan een verlies van tien miljard euro. Minder handel leidt mogelijk ook tot minder innovatie, waardoor het verlies van tien miljard euro nog 65 procent hoger kan uitvallen. 

Transactiekosten bij het verkeer van goederen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zullen dus verhogen wanneer de Brexit uitgevoerd wordt. Ook is er een relatief groot risico op dubbele btw-heffingen wanneer er gehandeld wordt tussen beide landen. Ook zal het Verenigd Koninkrijk de btw-tarieven en de vereisten btw-rapportages aanpassen. Hierdoor komen er allerlei extra kosten kijken bij het handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk.

 Welke sectoren worden het meest getroffen?

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een lijstje gemaakt waarin vermeld staat welke Nederlandse sectoren het meest getroffen worden door de Brexit. Sectoren als de landbouw, chemie, voedingsmiddelenindustrie en de handel gaan gemiddeld gezien relatief veel last krijgen van de kostenverhoging die gaat optreden. Deze sectoren zijn afhankelijk van alle details over de uittredingsovereenkomst die het Verenigd Koninkrijk op gaat stellen. Hierdoor hebben deze sectoren het meeste baat bij een goed uitvallende deal.

Volgens het rapport van PBL kan per regio de impact van de Brexit verschillen. Voor economisch sterke regio’s zoals Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant zal de impact minder hard zijn bij een harde Brexit. Financieel sterke regio’s zijn namelijk minder afhankelijk van hun economische relaties met het Verenigd Koninkrijk in vergelijking met de minder financieel sterke regio’s. Het PBL vermeld echter wel dat de details bij uittreding evengoed bepalend zijn voor de impact per sector en regio.  

Gevolgen kredietwaardigheid

Als gevolg van de Brexit ervaar je problemen met de buitenlandse handel naar het Verenigd Koninkrijk. Er zullen vele extra kosten komen, wil je blijven handelen met het VK. Denk bijvoorbeeld aan de invoerheffingen die extra bovenop de kosten komen. De winst die je voorheen behaalde zal drastisch verminderen. Maar de Brexit heeft niet alleen effect op de buitenlandse handel. Je ervaart namelijk ook indirecte effecten op de binnenlandse handel in Nederland. Je klanten kunnen namelijk ook te maken krijgen met de invoerheffingen wanneer zij handelen met het Verenigd Koninkrijk. Door deze heffingen zullen zij, net als jij minder afzet behalen. Het zou dan kunnen dat zij in een mindere financiële positie terecht komen en je facturen niet meer (op tijd) kunnen betalen. Zorg dus dat je te allen tijde een goed inzicht hebt in de kredietwaardigheid van je klanten en voornamelijk na de Brexit. Een goede en liefst automatische periodieke kredietwaardigheid monitoring van je belangrijkste klanten en handelspartners is dan ook aan te bevelen.

 Is je bedrijf klaar voor de Brexit? 

Om goed voorbereid te zijn op de Brexit zijn er een aantal punten die je af kan gaan om het effect zo gering mogelijk te maken.

  1. Check de impact van importtarieven op je marges en omzet
  2. Stel vast hoe de verhoogde douanerechten en import BTW je cashflow zal beïnvloeden. 
  3. Beschik je over voldoende fiscale, douane en juridische expertise om met nieuwe wettelijke vereisten om te kunnen gaan?
  4. Zorg dat je de nodige registraties, autorisaties en vergunningen verkrijgt om disruptie van je bedrijfsproces na de Brexit te voorkomen. 
  5. Overweeg de noodzaak om je supply chain en bedrijfsprocessen aan te passen. Denk hierbij aan levertijden, voorraadniveaus en opslagmogelijkheden.
  6. Analyseer wat de impact van de Brexit is op je werknemers. Denk hierbij aan alle expats, zakenreizigers en immigratie
  7. Houdt rekening met de mogelijke juridische gevolgen (denk aan contracten die verwijzen naar EU-bepalingen) en directe betalingen (EU-richtlijnen zijn niet langer van toepassing)
  8. Monitor de kredietwaardigheid van je belangrijkste klanten en handelspartners zodat je inzichtelijk hebt wat de wijzigingen voor impact hebben op je zakenpartners

Over de auteur: Na jaren actief te zijn geweest in het ontwikkelen van kredietsoftware is Patrick van Kemenade zich gaan focussen op de inhoud en actuele thema’s in de kredietwereld. In zijn rol als product specialist en online marketing medewerker bij Paylex zoekt hij continu de match tussen wat er technisch mogelijk is en waar in de kredietmarkt behoefte aan bestaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond