Deel dit artikel
-

Browser Firefox is 15 jaar oud

Firefox is 15 jaar oud. De eerste versie van de browser verscheen op 9 november 2004. Hoewel slechts 4 tot 5 procent van de websurfers Firefox gebruikt, is de browser niet meer weg te denken.

Firefox werd gelanceerd in een tijd dat Microsofts Internet Explorer 90 procent van de markt in handen had, en het ooit populaire Netscape Navigator grotendeels had verdreven. Niet omdat Explorer zoveel beter was, maar omdat het onderdeel was van Windows XP.

In 1998 kondigde Netscape aan dat zijn browser, ooit voortgekomen uit de oerbrowser Mosaic, open source zou worden onder de supervisie van non-profitorganisatie Mozilla. Toen Netscape vervolgens in handen kwam van AOL, lag dat project aanvankelijk grotendeels stil.

Dankzij Joe Hewitt, Dave Hyatt Blake Ross kwam de open source browser er dan toch nog, eerst als Phoenix, vervolgens als Firebird en tenslotte onder zijn huidige naam Firefox.

Omdat het toenmalige Internet Explorer 6 nogal wat beveiligingsproblemen had, wist Firefox aardig wat marktaandeel te veroveren, tot de komst van Googles Chrome. Google had niet alleen veel meer programmeurs tot zijn beschikking, ze waren er ook sneller bij met een mobiele browser. Wel bleef Google een belangrijke financier van Firefox, al moest daarvoor Google Search wel als standaard zoekmachine worden ingesteld.

In de tussentijds worstelde Mozilla met allerlei (mislukte) projecten als Firefox OS, alternatieve systeemsoftware voor smartphones, en raakte de organisatie de focus kwijt.

Sinds de introductie van de zogeheten Quantum engine doet Firefox zeker niet onder voor zijn grote rivaal, en op het gebied van beveiliging loopt de browser misschien wel voorop, maar de tijden zijn veranderd.

De browsermarkt oriënteert zich op Chromium, de opensource browser die ten grondslag ligt aan Chrome en tal van andere browsers. Inclusief Edge, waarvan Microsoft op 15 januari een nieuwe versie lanceert. Aangezien die qua look & feel heel erg aan Chrome doet denken, zou er na jaren een einde kunnen komen aan de dominantie van Google op de browsermarkt.

In die zin is het goed dat er nog altijd een alternatief is dat zijn eigen koers vaart.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond