Deel dit artikel
-

Bunq wil terug naar het VK, maar ligt in eigen land onder vuur

Digitale bank Bunq bereidt zich voor op een herlancering in het Verenigd Koninkrijk op het moment dat het in het thuisland onder vuur ligt vanwege de slechte beveiliging.

De neobank, opgericht in 2012, was eerder aanwezig in het VK, maar werd in 2020 verdreven door de Brexit-regelgeving, samen met een groot aantal andere Europese digitale banken, waaronder het in Berlijn gevestigde N26.

Nu is Bunq bezig met het plannen voor een comeback, aangespoord door het feit dat het VK de thuisbasis is van een gemeenschap van 2,8 miljoen ‘digitale nomaden’ die het wil aanboren.

De bank bereikte in december haar eerste volledige jaar van winstgevendheid en boekte een winst voor belastingen van 53,1 miljoen euro. Een deel hiervan wordt ingezet voor lancering in het VK.

De ambities worden enigszins gehinderd door bureaucratie, zegt oprichter Ali Niknam. Eind vorig jaar diende de bank een aanvraag in om de lancering in het VK mogelijk te maken. Het kan een jaar tot 18 maanden duren voordat de vergunning er is.

De negatieve publiciteit rond bunq zal daarbij niet helpen. Sinds dit jaar worden er opvallend veel bunq-klanten opgelicht voor relatief grote bedragen. De bank blijkt, als klanten zelf inloggegevens prijsgeven, kwetsbaar voor verlies van grote bedragen in korte tijd, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van NRC en NOS.

Gedupeerden die via de chatbot persoonlijk contact probeerden te zoeken kwamen niet verder. Bronnen bij de politie geven aan te zien dat er recent relatief veel ‘bunq-panels’ op internet worden aangeboden, kant-en-klare softwarepakketten waarmee oplichters klanten bestelen.

Klanten zijn zo wanhopig op zoek naar menselijk contact dat ze uit heel Europa naar bunqs hoofdkantoor in Amsterdam reizen om verhaal te halen. Dat gebeurt meerdere keren per week, bevestigen (ex-)werknemers van de bank.

NRC en NOS kwamen de afgelopen weken in contact met achtentwintig klanten, die binnen tientallen minuten bedragen tot soms wel 200.000 euro verloren door helpdeskfraude. Maar op een enkeling na werd geen enkel slachtoffer door bunq volledig schadeloos gesteld.

Bunq hanteert bepaalde veiligheidsdrempels, zoals de overschrijvingslimiet die andere banken wel hebben, niet. De beveiliging werd begin dit jaar afgeschaft, met alle gevolgen van dien. Vier voormalig bunq-werknemers met wie NRC en NOS spraken zeggen ieder dat Niknam vanwege zijn tech-achtergrond uiteindelijk gebruiksgemak belangrijker vindt dan veiligheid.

Deel dit bericht

10 Reacties

Van der molen

Ik wil een rekening openen bij Bunq maar het lukt me niet. Er wordt een geldig telefoonnummer gevraagd maar dat heb ik toch.
Kunt u mij helpen?

Bunk

Helaas it’s gone! Pech voor jou! vergeet niet de veiensenbonus van 25 euro bij het aanbrengen van een nieuwe Bunk slachtoff…uuuh klant.

H.eonam

ik ben mijn tegoeden aan het terugtrekken liever 1% dan -100%
faculteert die nikham die oplichters of maakt hij deel van uit voor mij tijd om weg te wezen totaal onbetrouwbaar vooral als je geen contact met hun kunt krijgen
Lean and mean krijgt bij mij een andere betekenis zo

Eric

Het is zo gemakkelijk om de bank de schuld te geven, terwijl de mensen zelf zo oliedom zijn om hun inloggegevens af te geven. Hoe dom kun je zijn???

Bunq is een goede bank, en de enige met de mogelijkheden en vrijheden die het biedt.
Het houd dan ook in dan je zelf ook wat meer verantwoordelijkheid moet nemen.
En als je dat niet hebt gedaan, ga dan niet achteraf janken en de bank de schuld geven.

JV

“You need to earn the right” voor een bankvergunning lijkt mij. Track record en publiciteit is slecht. Bunq is niet mature als gaat om security. Hoe komen fraudeurs aan de telefoonnummers van Bunq klanten? Via Bunq medewerkers? Laat Aki Niknam eens uitleg geven. Wordt tijd voor een onderzoek door de DNB. Vermoed dat het intern niet op orde is.

Frits

ik zou maar gauw mijn geld daar weghalen, slechte beveiliging die men niet aanpast, dus neem he zekerheid = weghalen je geld !

Johan

Niet alleen worden klanten opgelicht, de bank faciliteert oplichters ook door hun een rekening te verschaffen waarop geld gestort wordt van slachtoffers. Ik heb ze geinformeerd maar zoals je verwachten kan: geen enkele reactie.
DNB: waar blijft jullie toezicht ??
Voor wat betreft Bunq: Ik mijd ze.

jd

2.46% rente i.t.t. bv Rabo 1.70%.
Voor die 0.76% extra net als een familielid lekker hoog risico lopen, binnen 5 min geopend, maar ook binnen 5 min leeg, nee dank u.

DeJong

Mensen, trap er niet in. Met hun beveiliging is het puinhoop. Het lijkt op het verlengstuk van een criminele organisatie

Manfred

gouden tip:
herinner de banken in vs, die failliet zijn gegaan. bunq is geen traditionele qualiteits bamk, maar een virtuele bank. Als n.a.v. de klachten en rechtzaken de mensen hun geld ophalen, is de bank zo failliet en is je geld in rook opgegaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond