Deel dit artikel
-

Catawiki groeit uit tot succesvol handelsplatform

De site Catawiki.nl begon in 2008 als wiki voor verzamelaars van bijvoorbeeld strips, munten en postzegels. Sindsdien groeide het uit tot een internationaal handelsplatform dat kan concurreren met eBay.

Verzamelaars uit Nederland en Europa hoeven zich niet per se tot eBay te wenden om gaten in hun collecties te vullen. Catawiki uit Assen spreekt inmiddels een internationaal publiek aan. Onlangs werd het tienmiljoenste object in een verzameling gestopt. Leden beschrijven de kenmerken van de objecten in elkaars en andermans verzameling, omdat het een wiki is.

Een jaar geleden werd de grens van vijfmiljoen objecten in verzamelingen al overschreden.

René Schoenmakers, die de site met compagnon Marco Jansen oprichtte, zegt “vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels staan op de site. Het aantal verkochte items neemt snel toe.” Want handel is de tweede component van de wiki.

“In bijna tienduizend shops van verzamelaars en handelaren worden 3,5 miljoen verzamelobjecten aangeboden. Daarnaast zijn er veilingen waar vijfhonderd duurdere items per week onder de digitale hamer komen. Deze wekelijkse veilingen zijn er nu voor strips, postzegels, munten en boeken. Dit wordt de komende maanden uitgebreid naar andere verzamelgebieden.”

De handelswaarde van de wekelijkse veilingen ligt gemiddeld boven de vijftigduizend euro. Catawiki verdient geld wanneer zijn leden iets verkopen uit hun eigen shop of iets veilen.

Een miljoeneninvestering van Peak Capital en de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) in 2010 stelde het bedrijf in staat om zijn diensten buiten Nederland aan te bieden. De site is inmiddels vertaald in het Duits, Engels en Frans.

“Behalve veel Belgische gebruikers zien we ook steeds meer gebruikers in Frankrijk Duitsland, Engeland en daarna Amerika.” Begin volgend jaar breidt de veilingmodule uit met specifiek Frans aanbod.

De helft van de bezoekers komt inmiddels uit het buitenland.

Foto: don o’brien (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Patric Kint

leuk en van eigen bodem! succes!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond