Deel dit artikel
-

‘Catawiki verzuimt klanten vooraf toestemming te vragen voor commissiekosten’

Wie de afgelopen jaren producten heeft gekocht bij Catawiki, zou wellicht zijn geld terug kunnen vorderen. Dat stelt Anne de Vries-Stotijn, promovendus contract- en aansprakelijkheidsrecht aan de universiteit van Tilburg, in het programma Radar.

De veilingsite rekent commissiekosten voor zowel de koper (9 procent) als aan de verkoper (12,5 procent). Om dit te kunnen doen moet Catawiki vooraf expliciet toestemming vragen aan de particuliere koper om beide commissies in rekening te brengen. De koper moet hiervoor toestemming geven door bijvoorbeeld een vinkje of button aan te klikken, een vermelding in de gebruikersvoorwaarden is in dit geval niet voldoende.

In 2008 is het bedrijf opgericht voor verzamelaars om met elkaar te kunnen communiceren, maar in 2011 is de veilingfunctie in het leven geroepen. Daarbij is kennelijk een aantal zaken over het hoofd gezien.

In Radar kwam ook de kwaliteit van experts ter sprake. Dit zijn ‘kenners’ die de verzamelobjecten niet in handen krijgen, maar een oordeel vormen op grond van foto’s. Een klant kocht horloges van Breitling en Rolex, waaraan gebreken werden geconstateerd. Hij liet de horloges nakijken bij een derde partij waar bleek dat er een veel te hoge adviesprijs is voorgeschreven door de experts en er verkeerde adviezen zijn gegeven.

Volgens rechtsgeleerde De Vries zou Catawiki als bemiddelaar hiervoor de verantwoordelijkheid moeten nemen in hun zorgplicht. Dat houdt in dat als de experts van Catawiki uitspraken doen zoals ‘in goede staat’, zij hier ook verantwoordelijk voor zijn.

Foto Pexels

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond