Deel dit artikel
-

CBS onderzoekt toegang tot privacygevoelige data

Het CBS laat onderzoeken of toegang voor externe onderzoekers tot zijn privacygevoelige data nog wel kan op de huidige wijze. De toenemende zorg over dataspionage en strengere eisen aan privacy en informatieveiligheid roepen de vraag op of de risico’s op onthulling van gegevens van burgers of bedrijven niet te groot worden.

Het CBS verzamelt administratieve data van burgers en bedrijven die in beheer zijn bij overheidsinstellingen voor de productie van officiële overheidsstatistiek. Het heeft daarvoor een unieke bij wet geregelde toestemming. Het CBS ontdoet die data van individuele identiteitskenmerken en bewaart ze op een streng beveiligde manier.

Het CBS kan wetenschappelijke onderzoekers van Nederlandse universiteiten en kennisinstituten ook toegang geven tot deze privacygevoelige data in een beveiligde omgeving. Dat hoort bij de wettelijke taak voor het CBS die stelt dat ook de wetenschap moet worden bediend. Daarnaast mag een groeiend aantal onderzoekers bij geautoriseerde universiteiten in Europa, maar ook in bijvoorbeeld de VS, Australië, Japan en Hongkong, de genoemde data inzien. Tenslotte hebben de laatste jaren ook commerciële bedrijven steeds vaker om toegang voor statistisch onderzoek gevraagd en die gekregen.

Het CBS heeft naar eigen zeggen zorgen of bij de huidige werkwijze de risico’s nog beheersbaar zijn en stelt daarom een onderzoek in naar deze risico’s. De start van het onderzoek is reeds in november aan de Kamer gemeld door minister Wiebes. De resultaten kunnen leiden tot aanpassing van de manier van toegangverlening tot deze gegevens, waarbij het CBS oog zal hebben voor het belang van toegang tot flexibele analyses voor onderzoek met een maatschappelijk en wetenschappelijk nut.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond