Deel dit artikel
-

CEO Hotelchamp: ‘We kunnen naast Booking.com bestaan’

Meer directe boekingen voor hotels in plaats van torenhoge commissies betalen aan dominante reisplatformen. De Nederlandse start-up Hotelchamp ontwikkelde er technologie voor en schaalt momenteel op. “We geven hotels de controle terug over hun eigen klanten”, zegt CEO en medeoprichter Kristian Valk.

 De meeste hoteliers zijn voor hun online omzet vrijwel volledig afhankelijk geworden van grote boekingsplatformen zoals Expedia en Booking.com. Die dominantie heeft niet alleen geleid tot forse commissies van vijftien tot dertig procent, ook dicteren de platformen het prijsbeleid van de hotels. Waardoor deze laatste steeds verder verwijderd raken van de klant, omdat Expedia en Booking geen data delen, stelt Valk. Tijd om die vicieuze cirkel te doorbreken. “Voor hoteliers is de traffic naar hun site het probleem niet – driekwart van de mensen die uiteindelijk bij een third party hun reis boekt, surft ook naar de website van het hotel. Als je die bezoekers aan je weet te binden, heb je een flinke markt in handen.”

Hotelchamps-software zorgt ervoor dat de bezoeker van de hotelwebsite realtime wordt herkend. Er zijn inmiddels ruim duizend hotels aangesloten bij het platform. “We analyseren alle datasets en stellen zo persona’s en audiences vast. Op basis daarvan bepaalt het systeem wat de juiste boodschap is voor de websitebezoeker. Iemand die gevoelig is voor social proof laten we recensies zien en een gast die prijs het belangrijkst vindt, krijgt een leuke aanbieding.”

Psychologen
Het idee slaat aan bij angel investors als Nalden (WeTransfer) en Philippe de Knijff en Jolanda Degen (oprichters van online reisbedrijf Otravo). Hotelchamp heeft kort geleden 2,25 miljoen euro opgehaald die bovenop de 1,75 miljoen komt die het bedrijf vorig jaar augustus verzamelde. Daarmee wil Valk ‘hypergrowth’ realiseren. “We hebben in ons eerste verkoopjaar duizend hotels aangesloten in 45 landen. Over een paar jaar moeten dat er tienduizenden zijn in de hele wereld.” De funding wordt daarbij vooral geïnvesteerd in mensen die zorgen voor meer en tevreden klanten en een beter product, zoals datawetenschappers en psychologen. “Door zoveel mogelijk data te verzamelen, kunnen onze gebruikers zo effectief mogelijk communiceren met hun potentiële gasten. Plus: rendement uit de eigen kanalen betekent meer autonomie.”

Winst
Een wereld zonder Expedia en Booking.com ziet de CEO echter nog niet zo snel gebeuren. Dat is ook niet nodig, stelt hij. “Het is helemaal niet raar dat een product via verschillende distributiekanalen wordt verkocht. Maar het moet wel in balans zijn. En die is in de hotellerie zoek: het is niet ongebruikelijk dat tachtig tot negentig procent van de boekingen afkomstig zijn van platformen van derden.”

De kosten die Hotelchamp rekent, kunnen met enkele boekingen terug zijn verdiend, stelt Valk. De hoteliers hebben volgens hem gewonnen als ze zelf weer hun prijzen kunnen bepalen en dichter bij de klant komen te staan. “Niemand wordt beter van commissies van dertig procent. Dat geld gaat niet naar de beleving van gasten of een gezonde financiële toekomst van het hotel. En dat zou wel moeten.”

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#161).

Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)

Deel dit bericht

1 Reactie

van Deurzen

“Een wereld zonder Expedia en Booking ziet de CEO zo snel niet”. Terwijl het hoognodig is om wel zonder dit soort platformen te zitten. Met wurgcontracten zitten veel hotels aan Booking.com gekoppeld. Kijk meer eens naar de reclame van Trivago. Allerlei websites maar geen booking. En vooral ook omdat als je aan Booking.com gekoppeld zit, je volgens de voorwaarden nergens anders een lagere prijs mag aanbieden. Je moet en zal je laagste prijs bij booking zetten en dan ook nog eens een flinke marge aftikken….

En zo werden hotelprijzen hoger en hoger. Niet om het hotel maar dankzij die o zo fijn ingerichte platforms als booking etc….,

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond