Deel dit artikel
-

CES: Deze draaitafel converteert al je analoge platen

Nu vinyl niet is aan te slepen, komt Sony met een ouderwetse draaitafel. Hoewel, ouderwets? Met de Sony PS-HX500 kunnen audiofielen hun platencollectie eenvoudig converteren naar digitale nummers met hoge resolutie audiokwaliteit.

De PS-HX500 is voorzien van een zogenoemde DSD-converter, waarmee gebruikers analoge tracks als digitale bestanden naar hun computer kunnen omzetten in Hi-Res audiokwaliteit. Zo kan de muziek uit je platencollectie overgezet worden naar een pc en smartphone. De platenspeler is ook uitgerust met een geïntegreerde voorversterker, wat het mogelijk maakt om deze rechtstreeks aan te sluiten op een externe versterker.

Voor de liefhebber: de PS-HX500 kan Double-rate en Single-rate DSD-output geven in 5,6MHz/1bit, 2,8MHz/1bit. Daarnaast maakt het AD-conversieproces diverse bestandsformaten mogelijk. Van WAV en Hi-Res Audio met een hogere bitrate en samplingfrequenties tot Double-rate DSD.

De rechte arm met de naaldtip zorgt volgens Sony voor een goede stereobalans. Deze arm is voorzien van een geïntegreerde ronde kop-omhulling om resonantie tegen te gaan. In de arm is tevens een dwarskrachtcompensatiesysteem en een nummerkiezer opgenomen. De bewegende magneetcartridge is zodanig uitgevoerd dat de trekkracht en de balans eenvoudig kunnen worden aangepast.

De PS-HX500 heeft een plateau van gietaluminium en de band wordt aangedreven door een motor die twee snelheden biedt. De akoestische plint van 30 mm heeft een hoge dichtheid. Verder zijn er een nieuw ontworpen rubbermat van 5 mm en vier isoleerpoten.

De PS-HX500 is vanaf april 2016 verkrijgbaar voor 500 euro.

Deel dit bericht

2 Reacties

Nico

Dat zijn nogal eens een aantal indrukwekkende specificaties. Laten we die zoveel mogelijk oplepelen zodat het erg interessant lijkt. De begrippen daadwerkelijk kunnen plaatsen is, geheel in lijn met deze tijd, niet relevant.

Sander van der Heide

Dag Nico, er staat dan ook geschreven “voor de liefhebber”. Om het even in het kader te plaatsen dan voor je: DSD is de hoogst mogelijke resolutie die je kunt gebruiken voor muziek. Net zoals bij beeldbewerking RAW dat is. Het wil niet zeggen dat je nu opeens dingen kunt horen die eerst niet hoorbaar waren, maar dat je bij nabewerking (bijv. het weghalen van tikken), niet in een figuurlijke JPEG zit te bewerken en die dan weer als JPEG wegschrijft. De prijs van 500 euro is nog misschien wel het meest belangrijk. Een losse DSD-converter was 10 jaar geleden zeker 8000 euro, dat dit nu ingebakken in een platenspeler zit, is voor mij dan ook onbegrijpelijk. Of Sony legt erop toe, of het klinkt voor geen meter of, en dat hoop ik van harte, de techniek is nu eindelijk betaalbaar en is de timing van deze introductie zo gek nog niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond