Deel dit artikel
-

Cirkl: ‘We doorbreken de woningmarkt’

Een nieuw online bedrijf hoopt de impasse op de huizenmarkt te doorbreken. “We werken met besloten groepen woningzoekers die tegelijk toezeggen hun woning te verkopen”, vertelt Jeroen Wilhelm.

Wilhelm en drie compagnons besloten vorig jaar hun idee over vernieuwing voor de huizenmarkt tot uitvoer te brengen. De ondernemer werkte in de begindagen bij funda en leerde daar hoe de markt en makelaars werken.

“Met Cirkl richten we ons bewust niet op verkopers, maar op woningzoekers en met name de doorstromers. Dat zijn de mensen die een huis zoeken, maar tegelijkertijd óók beschikken over een eigen woning die boven de markt hangt maar nog niet te koop is.” Dat aantal kan al snel oplopen tot honderdduizenden woningen.

“Ik denk niet dat woningvoorraad op zich het grote probleem op de huidige markt is. Het zijn de mensen willen verhuizen, maar niet kunnen. Onze uitdaging is om die mensen te helpen doorstromen. En ja, zoals altijd zullen er ook huizen bij moeten worden gebouwd.”

Het idee achter Cirkl is vrij eenvoudig. Een huizenzoeker kan lid worden van de ‘cirkel’ in zijn regio. Bij de aanmelding moet hij tegelijkertijd zijn eigen huis als beschikbaar aanmelden en beschrijven. Een transactie gaat meestal pas door als de verkopende partij zelf ook een nieuw huis heeft. De processen rondom Cirkl verlopen via een van de nu 250 aangesloten makelaren.

Het systeem is sinds afgelopen voorjaar live en heeft tweehonderd huizen in bestand. Er zijn cirkels in Breda, Eindhoven, Twente en Noord-Holland. “Om het vliegwiel te laten draaien, moeten we naar de duizend woningen. Eerst hebben we ons gericht op het aansluiten van makelaar, nu ligt de focus op het verkrijgen van meer woningen.”

Wilhelm typeert de aangesloten 250 makelaars als een groep early adopters. “Afgelopen weken zie je dat de grote, gevestigde kantoren zich melden. Die hebben eerst nog moeten overleggen.”

De start-up werkt volgens het ‘no cure, no pay’-principe. Enkel als er een huis wordt gekocht, krijgt de aankoopmakelaar een factuur van 495 exclusief BTW. Deze kosten rekent hij door aan zijn klant.

Om rijke informatie over de getoonde woningen te bieden, wordt samengewerkt met databedrijf Walter Living.

Het matchingsysteem draait op Mendix.

Cirkl wordt in de opstartfase gefinancierd door drie private investeerders die zijdelings actief zijn in de vastgoedmarkt.

Foto: Rob Oo (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

X. _KG

Ja, weer een leuk feestje voor de ‘haves’.
De have-nots – starters dus – staan weer in hun bekende hemd.

Maro

Klinkt goed. Eindelijk een nieuw initiatief waarbij kopers en verkopers centraal staan en niet de makelaar bepaald…of de investeerders
H

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond