Deel dit artikel
-

Comeback Bitcoin blijft uit

Na de dip in februari voorspelden velen een hernieuwde opmars van de Bitcoin, maar dat zit er voorlopig niet in. Afgelopen vrijdag bereikte de munt zijn laagste waarde sinds 6 februari: 5938 dollar. Bijna een half jaar na de crash zit er geen enkele schot in de koers.

Deze maand was het vooral het nieuws over een hack bij een handelsplatform Coinrail in Zuid-Korea dat tot de sterkste duikeling sinds medio maart leidde. Vorige week was er weer een hack bij rivaal Bithump, resulterend in een daling van nog eens 2,6 procent.

Wat ook al niet helpt is dat zes Japanse handelsplatforms op de vingers zijn getikt door de toezichthouder. Ze zouden geen toereikend managementsysteem hebben om een betrouwbare handel in cryptomunten te kunnen garanderen. Het grootste platform BitFlyer liet daarop weten geen nieuwe klanten meer te accepteren.

In het verleden lieten bitcoinbeleggers zich door zulk nieuws niet van de wijs brengen. Dat is nu anders. Ook andere munten werden in de neerwaartse spiraal meegezogen. Ethereum verloor vrijdag ruim 10 procent, Ripple 7 procent en Bitcoin cash 13 procent.

Het wordt spannend, want de koers zou volgens kenners zomaar eens richting 5000 dollar kunnen gaan. De koers is in ieder geval al ver onder het minimum van 6600 dollar van februari gedaald. Begin maart krabbelde de Bitcoin nog even op naar 11500 dollar, maar dat niveau werd niet vastgehouden.

De klap van februari heeft cryptobeleggers blijkbaar onrustig gemaakt. Weliswaar was het niet de alles verwoestende meltdown die door doemdenkers was voorspeld, veel beleggers die in 2017 laat instapten zijn flink wat geld kwijtgeraakt.

De druiven zijn extra zuur voor belastingbetalers: die moeten straks als peildatum voor hun vermogen 1 januari aanhouden, toen hun munten nog behoorlijk hoog stonden.

Ook nu de Bitcoin laag staat, klinken er nog steeds waarschuwingen. Onder meer van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), waaronder de verschillende centrale banken ressorteren. De BIS adviseert centrale banken om eerst de mogelijke risico’s in kaart te brengen voordat ze eigen varianten van cryptogeld gaan lanceren. In Nederland is dat niet het geval, maar de Zweedse Riksbank oriënteert zich op e-krona.

De cryptowereld moet daarentegen lachen om de kwalificatie ‘arm substituut voor het solide geldsysteem’, al is het gebrek aan prijsstabiliteit op dit moment het grootste probleem voor de Bitcoin.

Zelfs de optimisten zijn wat voorzichtiger geworden. Todd Gordon van TradingAnalysis.com vermoedt dat de prijs verder zal dalen naar 4000 dollar, om vervolgens weer op te klimmen naar 10.000 dollar eind dit jaar. Dat is alweer flink lager dan de 12.500 dollar die hij begin juni nog voorspelde.

Deel dit bericht

5 Reacties

Boemeltje

De koers van Bitcoin doet het vandaag prima.

bert

Sorry, maar meeste ingelegde geld in Bitcoin gaat nog altijd op aan elektriciteitsrekeningen. 300kWh is er nodig voor een transactie: dus iedere transactie kost pak m beet 30€ (ga even uit van gunstig tarief). Kun je gaan lopen vloeken op de fees van Paypal, maar dit gaat nergens over. We zijn inmiddels Oostenrijk voorbij en op naar het inhalen van Nederland….

bert

Beste Jeffrey, in de periode waar jouw artikel naar verwijst was
A) een transactie nog vrijwel instant
B) de miningcapactiteit nog op te brengen in het hobbycircuit
C) het energieverbruik nog van de omvang van een duf stadje als Helmond, en werd nog vrolijk uit de eigen portemonnee van de hobbyisten betaald.
Nu hollen de kosten het project langzaam, maar onherstelbaar uit.

Loek

Pas op, de website bankingoncrypto.nl heeft een javascript coinminer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond