Deel dit artikel
-

Concurrentie dreigt voor Joost

De internet televisiedienst Joost staat zware concurentie te wachten. Twee recente aankondigingen bedreigen de positie van het netwerk.

Het Amerikaanse bedrijf Brightcove heeft een dezer dagen aangekondigd dat het videostreams zal gaan verzorgen met behulp van BitTorrent DNA. De afkorting staat voor ‘Delivery Network Accelerator'. De uitzendingen lopen dan via reguliere P2P netwerken. Momenteel distribueert Brightcove al films voor bedrijven als CBS, New York Times en Fox Entertainment.

Een even grote bedreiging is de inzet van Adobe's Flash Player 9, die zal worden uitgebreid met de H.264 codec. Die codec is onderdeel van MPEG4 en dezelfde technologie die Apple gebruikt voor videodownloads op iTunes. YouTube filmpjes via H.264 hebben een twee keer zo hoge resolutie.

Volgens sommige experts is gecentraliseerde streaming met behulp van Flash-technologie uiteindelijk toch weer goedkoper dan de lang niet altijd even betrouwbare gedecentraliseerde peer to peer-aanpak van Joost, waarbij streams zoveel mogelijk moeten worden gedeeld door gebruikers zelf.

Joost heeft 1 miljoen bètagebruikers en een archief van 15.000 programma's, maar het merendeel daarvan is niet exclusief. Experts denken dat programma-aanbieders zeker ook andere distributiemogelijkheden zullen overwegen. Overigens wil Joost begin 2008 ook live televisie gaan streamen, waarmee de dienst een stuk aantrekkelijk lijkt te gaan worden.
 

Deel dit bericht

2 Reacties

Waldo Smeets - Adobe

De Adobe Media Player zal zowel centrale streaming als Peer2Peer ondersteunen (in eerste release waarschijnlijk nog niet volledig), zodat distributeurs kunnen kiezen (of een mengelmoes gebruiken)

Rogier van Laar

De kop van het artikel is me niet geheel duidelijk "concurrentie dreigt voor Joost" – gekoppeld aan een artikel bijna geheel gewijd aan protocollen en codecs. Als je het strikt technisch beschouwt bestaat er momenteel een enorme meute concurrenten voor Joost: operator11.com, stage6.com, dailymotion.com, ustream.tv, tribler.org, Windows Media, Quicktime, etc. etc. etc. etc. etc. Het vernieuwende aan Joost is het tegelijkertijd inrichten van het business model met de techniek, met het direct in de ontwikkeling betrekken van contentpartijen. Beiden wegen even zwaar in "het product Joost". Codecs en netwerktopologie zijn twee aspecten binnen een veel complexer model. Als alle factoren slim worden ingevuld – waaronder content, advertising, GUI – zou er imho werkelijk sprake zijn van concurrentie. Nu (b)lijkt het the next thing op technisch vlak.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond