Deel dit artikel
-

Consumenten kopen minder buiten EU door BTW-heffing

De BTW-heffing op goedkope producten van buiten de EU zorgt ervoor dat consumenten minder kopen bij niet-Europese webwinkels. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Onder andere de onzekerheid over bijkomende kosten schrikt consumenten af.

Sinds juli 2021 moeten consumenten BTW betalen over alle producten van buiten de EU. Eerder waren producten goedkoper dan 22 nog vrijgesteld van BTW. Dat dit een enorme impact heeft, bleek deze week nog uit de voorlopige cijfers van PostNL en al eerder uit kwartaalcijfers van Thuiswinkel.org.

De Consumentenbond vroeg ruim 3000 consumenten naar hun ervaringen met het betalen ervan. 44 procent van de ondervraagden zegt minder of zelfs helemaal niets meer te bestellen bij webwinkels buiten de EU. Nog eens 6 procent laat weten van plan te zijn minder te gaan kopen.

De meeste webwinkels verrekenen de btw direct. Maar er zijn ook winkels die dat niet doen, of die er niet duidelijk over zijn. Wordt de BTW niet direct verrekend, dan moeten consumenten die achteraf betalen via de pakketbezorger. De pakketbezorger brengt daar ook nog eens afhandelingskosten voor in rekening. En die kunnen flink oplopen.

PostNL rekent bijvoorbeeld tussen de 4 en 13 euro. Bij DHL betalen consumenten geen afhandelingskosten voor bestellingen tot 22 euro. Daarboven betalen ze minimaal 17,50 euro. FedEx vraagt 5 euro voor bestellingen tot 50 en daarboven zelfs 15 euro. Bij DPD betalen consumenten 7,20 euro en bij UPS 7,60 euro voor bestellingen tot 22 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond