Deel dit artikel
-

Nederlanders kopen weinig over de grens

Nederlanders kopen steeds vaker goederen en diensten online. In 2015 kocht 71 procent van de Nederlanders via het web. Daarmee behoort ons land volgens het CBS tot de top vijf binnen de Europese Unie. Maar we kopen maar heel weinig over de grens.

Ruim zeven op de tien Nederlanders kochten vorig jaar iets online. Dit aantal is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Ook in de rest van de EU zijn steeds meer 16- tot 75-jarigen online gaan shoppen. In 2005 was een kwart van de Europeanen een e-shopper, nu is dat ruim de helft.

Screen Shot 2016-06-14 at 03.55.40

In het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland kopen meer mensen producten of diensten online dan in Nederland. Zelfs in Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije en Litouwen wordt aanzienlijk minder online gewinkeld. Ook al omdat mensen daar minder vaak online zijn.

Nederlanders kopen opvallend weinig online in andere EU-landen. Bijna een derde koopt wel eens bij andere EU-landen, terwijl de meerderheid van de e-shoppers in eigen land winkelt. Wellicht omdat het aantal webwinkels in Nederland de laatste jaren flink is toegenomen: van 15 duizend in 2010 tot ruim 32 duizend in 2015.

Screen Shot 2016-06-14 at 04.00.26

Dit beeld geldt overigens voor de meeste landen binnen de Europese Unie. Luxemburg is een begrijpelijke uitzondering: bijna 90 procent van de online shoppers daar bestelt goederen of diensten uit andere EU-landen. Weinig Luxemburgers kopen bij webwinkels in eigen land (28 procent).

De Europese Commissie heeft onderzocht wat redenen zijn om niet bij een buitenlandse webwinkel te kopen. Een deel van de webwinkels accepteert geen buitenlandse kopers, daarnaast zijn er problemen met bezorging en is er vaak geen vertrouwen in een buitenlandse webwinkel.

Van de Nederlandse shoppers geeft 40 procent 100 tot 500 euro uit per aankoop. Dit komt overeen met de uitgaven van de gemiddelde Europeaan die online winkelt. Binnen de EU wordt door internetshoppers minder vaak grotere bedragen uitgegeven.

E-shoppers uit het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg geven vaker grote bedragen uit van duizend euro of meer. Nederlanders doen wat minder vaak grote aankopen via internet.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jesse Weltevreden

Niet alleen kopen Nederlandse consumenten in vergelijking met consumenten uit andere Europese landen weinig over de grens via internet, ook Nederlandse webwinkels scoren in Europa relatief laag op het aandeel buitenlandse bezoekers dat hun webshop bezoekt. En dat terwijl Nederlandse webwinkels in Europa voorop lopen in grensoverschrijdende online verkoop. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot Europees onderzoek dat wij hebben uitgevoerd naar cross-border e-commerce: https://www.ecommercewiki.org/Prot:Presentation_Current_State_of_CBE_in_EU_Global_Ecom_Summit.pdf

Hans

Ik zou wel veel vaker in het buitenland willen kopen maar de verzendkosten of -restricties werken vaak niet mee. Veel zaken zijn in bijvoorbeeld Duitsland beduidend goedkoper maar je wordt direct naar de Nederlandse webwinkel doorgeleid (bijvoorbeeld Hugo Boss, waar een leren jas in Dld €100 voordeliger is dan in NL). Aan de andere kant zie je dat Duitse retailers wel naar de nederlandse markt komen met hun webshop (Mister Spex bijvoorbeeld). Koop je dan over de grens of niet? De leverancier zit in Berlijn en alle service wordt van daaruit verleend.

Op Ebay zie je dat veel artikelen restricties hebben dat ze niet naar het buitenland verzonden worden. Ook de vrij hoge verzendkosten van ruim €10 spelen mijn inziens een rol.

Roy Lenders

Wat veel mensen vergeten is dat het niet makkelijk is om in andere EU landen te verkopen. De EU is namelijk niet echt een gezamenlijke markt. Wanneer je als webshop in een ander EU land gaat verkopen, heb je te maken met BTW aangifte in dat land, heb je vaak te maken met andere wettelijke voorschriften in dat land en bij electronica bijvoorbeeld moet je ook garantie en service verlenen in dat land. Bij veel produkten zie je ook apart prijsbeleid per EU land, dit wil men dan online op dezelfde manier neerzetten om bestaande retail partners niet te bruskeren. Vandaar die automatische IT doorleidingen met andere lokale prijzen.

bert

Duitsland is helaas zo’n beetje enige land met goede prijzen voor verzending naar Nederland. Zeker in de zuidelijke landen zijn de bedragen crimineel. Pakket NL-Spanje kost 13€, omgekeerd is dat het dubbele.
Koop ook veel in de VS. Vooral kleine zaken onder de 22€ kun je daar prima shoppen. Ondanks de sterkere dollar en verhoging van de ooit zeer goedkope First Class pakketten, is het nog steeds aantrekkelijk. Pakketje voor 10-15$ in 3-4 dagen in Nederland is vaak prima. Vooral voor vintage kleding en elektronica is de VS een topland.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond