Deel dit artikel
-

Consumentenbond: Betaalgegevens consumenten niet verhandelen

Het gebruik van de bank- en betalingsgegevens door andere partijen dan de bank zelf is ongewenst, omdat dit voor consumenten financiële en morele gevaren met zich meebrengt. Dat standpunt heeft de Consumentenbond vandaag verdedigd in het ‘rondetafelgesprek’ van de Commissie voor Financiën in de Tweede Kamer. Voor dit gesprek waren ook banken, privacydeskundigen en toezichthouders uitgenodigd.

De rechten van consumenten en de plichten van de bank voor het zorgvuldig gebruik van de klant- en betaalgegevens zijn omschreven in de Wet op het financieel toezicht (Wft 4:24 en 4:24a). Daar moeten consumenten ook op kunnen vertrouwen, vindt de Bond. Banken mogen informatie die zij verkrijgen over het betalingsverkeer van hun klanten wel gebruiken om hun eigen klanten betere diensten te bieden, maar niet om te verhandelen. Ze moeten het klantenbelang centraal stellen, niet het commercieel maken van die informatie voor andere partijen. Ook niet als de gegevens de ‘muren’ van de bank daarvoor niet verlaten.

ING-directievoorzitter Nick Jue heeft in maart nog zijn excuses aangeboden voor de onrust die is ontstaan over het plan persoonlijke gegevens van klanten te gebruiken om zo advertenties op maat te kunnen bieden. De bank heeft de plannen voorlopig opgeschort.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond