Deel dit artikel
-

Consumentenbond: nog eens duizenden nepshops offline gehaald

De Consumentenbond heeft nog eens 2.700 nepwebwinkels uit de lucht laten halen door hun registrars. Dat brengt het totaal voor 2018 op 4.500. De bond en SIDN voeren de strijd tegen de malafide webwinkels in 2019 verder op.

De criminele activiteiten worden veelal vanuit China ontplooid, zo blijkt ook nu weer. Overigens slaagt de bond er niet in om alle neppe winkels te laten sluiten. Van de 3.100 gevonden puien bleven er vierhonderd buiten het bereik van de Nederlandse belangenorganisatie.

Voor het onderzoek is gebruikt gemaakt van de datadiensten van Dataprovider en Pointer.

De criminelen registreren hun nepwebshops bij een beperkt aantal registrars: 86 procent van de op Nederland gerichte winkels werkt via het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu. De bond kon de nepwinkels enkel laten sluiten na ingrijpen van deze partijen. Daarvoor moet het wel bewijsmateriaal voor kwade intenties geven.

Het bedrijf achter Registrar.eu belooft strenger aan de poort te controleren wat voor partijen klant willen worden. SIDN, de beheerder van de .nl-domeinen verandert de klachtenprocedures zodanig dat foute sites sneller offline kunnen worden gehaald.

Foto: cne-cna-c6f (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond