Deel dit artikel
-

Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

De Consumentenbond waarschuwt voor zogenoemde december-nepshops, professioneel ogende webshops die veel moeilijker te herkennen zijn dan gewone nepshops. Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDEAL-betaalmogelijkheid en een keurmerk. Ook worden soms flyers verspreid.

De nepshops richten zich volgens de bond met name op consumenten die zoeken naar populaire, dure artikelen, zoals de nieuwste iPhones, Airpods, Macbooks, elektronica en speelgoed. Bij dit soort artikelen moeten consumenten extra alert zijn.

Toch zijn de malafide decembershops wel te herkennen: Het gaat om winkels zonder beoordelingen, ze zijn vaak kort geleden ingeschreven bij sidn.nl (voor sites die eindigen op .nl) of whois.icann.org (voor sites die eindigen op .com, .org en .net).

De politie signaleerde de speciale nepshops vorig jaar al en is dit jaar voorbereid met een speciaal decemberpiket. Tijdens dit piket analyseert een speciaal team binnenkomende signalen en onderneemt snel actie tegen verdachte sites.

De Consumentenbond heeft een aantal jaren terug al een nepshopsalert geïntroduceerd, maar is daar vorig jaar mee gestopt.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bart

Goede reden om een vergelijker zoals Tweakers te gebruiken, daar worden shops pas toegelaten op het moment dat ze minstens 1 jaar actief zijn, gezonde kvk cijfers kunnen overleggen etc. etc.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond